Setari Cookie-uri

Anxietatea - teama care iti controleaza viata

Anxietatea este foarte frecventa in randul populatiei, putandu-se afirma ca peste 25% din populatie sufera de anxietate si ca fiecare persoana a treait cel putin un episod anxios pana la varsta de 20 de ani.

Anxietatea este foarte frecventa in randul populatiei, putandu-se afirma ca peste 25% din populatie sufera de anxietate si ca fiecare persoana a treait cel putin un episod anxios pana la varsta de 20 de ani.

Ce este anxietatea?


Anxietatea reprezinta o stare psihologica ce se caracterizeaza prin teama exagerata cu pivire la o situatie, un obiect, o fiinta. Aceasta teama poate sa apara izolat sau se poate manifesta frecvent in viata persoanei afectate.

Care sunt semnele si simptomele care te anunta ca suferi de anxietate?


Anxietatea prezinta urmatoarele semne si simptome:
  • senzatia de teama imperioasa, de pericol, stare de frica incontrolabila si adesea nejustificata;
  • Evitarea – persoanele anxioase ajung sa evite anumite situatii/obiecte/vietati sau pur si simplu evita sa mai iasa singure din casa. Spre exemplu evitarea de a sustine un examen sau o treapta in cariera de teama esecului, subestimand astfel calitatile personale;
  • Depresia – depresia are la baza de foarte multe ori anxietatea, manifestandu-se prin scaderea stimei de sine si tristete pentru nerealizarea dorintelor, ducand astfel la depresie;
  • Stres psihic si organic – modificarea unor valori organice : cresterea nivelului de cortizol, tahicardie, respiratii rapide, transpiratii etc.
  • Tulburari de somn
  • Tulburari alimentare: bulimie, anorexie, inapetenta – toate acestea pot avea la baza anxietatea;
  • Greata;
  • Lesin;
  • Ganduri negative neexplicabile

Tipuri de tulburari anxioase


Anxietatea se refera la episoade de teama puternica ocazionale, insa cand acestea au frecventa lunara sau au avut loc peste 4 astfel de manifestari anxioase in 4 luni consecutive putem spune ca este vorba despre o tulburare anxioasa.

Anxietatea se prezinta sub mai mult forme

Citește și:

Fobiile – forme de anxietate


Fobiile se caracterizeaza printr-o frica exagerata atunci cand persoana respectiva se afla in preajma obiectului/fiintei fata de care manifesta teama exagerata.

Tulburarile obsesiv-compulsive


Acestea se manifesta printr-o teama exagerata fata de anumite situatii inexplicabile. Adesea persoanele care sufera de tulburari obsesiv-compulsive sunt constiente de exagerarile gandurilor si comportamentelor lor. Acestea persoane verifica de mai multe ori intr-un timp scurt o actiune, de exemplu daca au incuiat usa de la intrare, daca au stins aragazul etc.

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.