Pot aparea in contextul unor tulburari variate de anxietate iar diagnosticul se pune numai in prezenta recurentei, fiind urmate de cel putin o luna de ingrijorare persistenta sau preocupare legate reaparitia atacului sau de modificari comportamentale semnificante ca rezultat al atacurilor de panica.
Atacul de panica poate aparea cu sau fara asociere cu agorafobie (anxietatea de a se afla in situatii sau locuri din care iesirea poate fi dificila sau rusinoasa sau in care un eventul ajutor nu poate fi disponibil in cazul in care un atac de panica se produce).

5 metode rapide de calmare în timpul unui atac de panică

atac de panica

Sursa foto: shutterstock_9898381

Atacul de panica

Aceste situatii sunt evitate sau indurate cu dificultate. Gradul agorafobiei poate merge de la scazut pana la sever in functie de gradul de afectare a functionarii sociale.

Terapia cognitiv comportamentala a atacurilor de panica a fost mult dezvoltata la sfarsitul anilor '80, inceputul anilor '90 avand ca baza un model biopsihosocial al panicii In acest model, atacul de panica initial este conceput ca o alarma falsa a sistemului de panica la indivizi vulnerabili biologic si psihologic care traverseaza o perioada de stres.

Se crede ca acestia mostenesc o tendinta de hiperactivitate neurobiologica manifestata in timpul evenimentelor de viata stresante.

atac de panica tratamentSursa foto: shutterstock_6872728

Aceasta vulnerabilitate interactioneaza cu o serie de credinte legate de senzatiile corporale (palpitatiile ar putea insemna ca sufar as putea avea un atac de cord) si despre lume in general (nu am nici un contro asupra a ceea ce mi s-ar pute intampla).

Mai mult decat atat, indivizii vulnerabili dezvolta asteptari anxioase cu privire la viitoarele atacuri de panica. Se dezvolta asa zisul ciclu teama de teama. Terapia in CBT este scurta (8-12 saptamani) si foarte eficienta 75% dintre clienti nu mai sufera de atacuri de panica (Craske, 1999). Atacurile de panica nocturne reprezinta 40% din totalul indivizilor cu atacuri de panica. Terapia acestora va fi descrisa in continuare.

Diagnosticul initial al atacurilor de panica este frecvent determinat prin intermediul interviului clinic (ADIS The Anxiety Disorders Interview Schedule din DSM IV).

Opinia psihologului: Cum putem combate atacurile de panică?
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: