Setari Cookie-uri

Atac de panica - Ajutor!

ennie Tsao si M. Craske (in Effective Brief Therapies, ed by M. Hersen si M. Biaggio) descriu atacurile de panica ca episoade discrete de teama intensa sau discomfort acompaniate de patru sau mai multe simptome fizice si cognitive care include: palpitatii ale inimii, durere in piept sau discomfort, senzatie de sufocare, ameteala, depersonalizare, teama de moarte sau de pierdere a controlului. Simptomele debuteaza brusc si ating un varf de intensitate in cca 10 minute (DSM IV).

El asigura un diagnostic asupra AP dar si asupra conditiilor comorbide. Automonitorizarea continua este un alt aspect important al evaluarii si terapiei (se pot utiliza reportofoane, de ex.). Testele comportamentale asigura o masurare obiectiva a gradului de evitare a situatiilor specifice care pot diferi datorita subiectivitatii indivizilor asupra a ceea ce pot si ce nu pot face.

atac de panica

Sursa foto: shutterstock_2424835

Terapia se axeaza pe distorsiunile cognitive si pe comportamentale problematice. Se poate desfasura in sesiuni de grup (4 - 6 participanti si 2 coterapeuti) sau individual.

Sesiunile sunt inalt structurate si centrate asupra simptomelor curente si a gandurilor asociate atacurilor de panica recente sau pe cale sa se produca. Sunt date frecvent teme pentru acasa si terpia este atent monitorizata. Se incepe cu informatii despre natura panicii si a anxietatii. Clientii sunt informati ca frica este un raspuns natural, parte a unui sistem orientat catre reactia la un pericol real sau perceput. Bazele fiziologice ale simptomelor de panica sunt explicate in detaliu. Rolul adaptativ al fricii in decursul timpului este si el amintit.

Citește și:

Se prezinta de asemenea modelul celor trei sisteme ale anxietatii in care experienta panicii poate fi impartita in ceea ce cineva crede, face si simte. Simptomele atacului de panica sunt prezentate ca neplacute dar cu siguranta lipsite de orice pericol real. Este introdus apoi controlul respiratiei ca metoda de control a simptomului.

Este ilustrata similaritatea dintre hiperventilatie si simptomele de panica si este condusa o demonstratie de hiperventilatie in timpul sedintei. Hiperventilatia conduce la o reducere a oxigenului din sange ceea ce provoaca ameteli, dureri de cap usoare, tremur al extremitatilor. Este subliniata lipsa de pericol a acestor senzatii.

Citeste articolul integral "Atacul de panica" pe Psiholife.ro

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.