Setari Cookie-uri

Depresie, insomie? Iata ce ar trebui sa stii

Nu exista in pshiatrie adevar mai popular decat acela ca butada ”corp sanatos, minte sanatoasa” se referain mare parte la ”somn sanatos, minte sanatoasa”. Somnul tulburat, de proasta calitate, putin, mult sau fragmentat e printre cele mai suparatoare cauze ale unor boli ascunse.

Comunicat de presa

Topul elementelor care conduc catre un somn de proasta calitate

De cele mai multe ori insomnia este tratata cu mare indiferenta de majoritatea oamenilor care sufera de aceasta afectiune. Medicii coreleaza insomnia cu fel si fel de afectiuni, tocmai de aceea este foarte important sa vedem ce stain spatele noptilor nedormite. Nu este o rusine sa mergi la un psihiatru si sa ii explici starile de nesomn si daunele pe care acestea le provoaca asupra organismului tau. Cu atat mai mult cu cat tulburarile de somn pot sa aiba in spate si afectiuni severe, printre care si depresia.

somn, insomnie, terapie

Ca sa intelegem mai bine elementele care ne disturba somnul vom aduce in discutie un studiu de gen, realizat de Fernandez-Mendoza in statul Pennsylvania. Autorii au aratat ca aproximativ 1 din 5 subiecti are un somn slab calitativ sau sufera de insomnie.

Citește și:

,,Pacientii cu somn prost calitativ erau semnificativ mai grasi, fumau in medie mai multe tigari, consumau mai mult alcool, comparativ cu cei al caror somn era normal. Ulcerul si boala depresiva erau in mod principal asociate cu tulburarea somnului, ca de altfel si apneea de somn moderata sau severa. Mai mult, somnul alterat a fost asociat cu varsta mijlocie a pacientului, cu afectiunile cardiace, cu ulcerul, cu alergiile, cu astmul si doar marginal cu boala depresiva majora’’, mentioneaza medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe baza studiului de mai sus.

Greutatea corporalasi produsele pe care le consumam, mai ales alcoolul si tigarile ne provoaca insomnie. Acestea ne influenteaza buna functionare a intregului organism si uneori ne conduc cu pasi rapizi spre medic.

Mediul social, un alt factor perturbator al somnului. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne explica situatia printr-un exemplu: ,,Depresia la mama si insomnia materna se poate corela cu un mediu mai slab de socializare. Insomnia mamei se asociaza si cu un grad mai mare de haos, niveluri mai mari de neglijare a copilului, mai putina fericire si mai putina stimulare a copilului.”.

Citește și:

Parintii nedormiti si deprimati genereazain jurul lor un mediu impropriu pentru copil. La randul lui va creste si se va transforma intr-un adult cu probleme de adaptare, predispus la consum de substante in adolescentasi, apoi, la tulburari de somn si dispozitii depresive.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.