Setari Cookie-uri

Depresie, insomie? Iata ce ar trebui sa stii

Nu exista in pshiatrie adevar mai popular decat acela ca butada ”corp sanatos, minte sanatoasa” se referain mare parte la ”somn sanatos, minte sanatoasa”. Somnul tulburat, de proasta calitate, putin, mult sau fragmentat e printre cele mai suparatoare cauze ale unor boli ascunse.

Neglijarea emotionala, abuzul fizic si psihologic au fost si ele asociate cu insomnia. Mai mult, acestea sunt asociate si cu simptome de depresie si anxietate.

Toti acesti factori ne arata foarte clar ca insomnia nu este o problema de neglijat. Iar solutia este cat se poate de simpla, psihiatrul.

Nu evita psihiatrul, pentru caiti eviti propria stare de bine

,,Somnul si depresia, asadar, comporta intre ele, metaforic vorbind, o relatie incestuoasa. Fiice ale aceleiasi tulburari primare de reglare a marilor ritmuri, insomnia si dispozitia alterata concura in cresterea nivelului de hormon de stres circulant, secretie si metabolism alterat al monoaminelor, status pro-inflamator si metabolism modificat al glucozei si rezistenta crescuta la insulinain tesuturi.”, adauga medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tratamentul somnului, farmacologic sau psihoterapic este obligatoriu sa fie facut precoce in depresia majora. Medicul are nevoie sa integreze in practica lui un bun diagnostic diferential al tulburarii de somn. Nu intotdeauna depresivul nu doarme bine pentru ca este depresiv, uneori este depresiv pentru ca nu doarme bine. Pe de alta parte, simpla hipnoterapie nu este suficienta pentru derularea unui bun plan de tratament in depresia majora.

Citește și:

Asadar, este foarte important sa aflam cauza insomniei si apoi cu ajutorul medicului specialist sa o si tratam. Lasata in voia sortii ea ne poate afecta grav organismul, viata si poate afecta chiar si persoanele care ne inconjoara.

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.