Comunicat de presa

Evenimentele de viata stresante, o constanta in viata noastra

De la pregatirile pentru vacanta, la casatorie si pana la problemele cu socrii sau pierderea unui partener – orice intamplare care modifica modul in care traiam pana la momentul respectiv este un eveniment de viata stresant. De cele mai multe ori, tindem sa le luam ca atare, sa ignoram stresul generat de fiecare eveniment in parte, spunandu-ne ca va trece. Nu trebuie insa sa tratam aceasta problema cu superficialitate, pentru ca stresul generat de diferite evenimente se acumuleaza.

Psihiatrii Thomas Holmes si Richard Rahe au realizat in anii 1960 un studiu pe 5000 de pacienti si au constatat o relatie directa intre evenimentele de viata si problemele de sanatate ulterioare.

Astfel, au realizat o scala a intensitatii stresului determinat de evenimentele de viata. Cu 100 puncte, decesul partenerului este cel mai stresant eveniment din viata unei persoane, urmat indeaproape de divort, care inglobeaza 73 puncte. Casatoria masoara 50 de puncte pe scara internationala a stresului, problemele cu seful, 23 de puncte, iar aparitia unui nou membru in familie – 39 de puncte.

Orice schimbare petrecuta in viata noastra este un factor de stres. Pentru a masura nivelul de stres din viata unui om, se aduna punctajul corespunzator fiecarei schimbari, iar scorul final reprezinta nivelul de stres.

Evenimentele stresante determina imbolnaviri

Exista dovezi intemeiate pentru a corela evenimentele de viata stresante cu imbolnavirea fizica. Un exemplu ar fi prezentarea la medic cu dureri abdominale dupa un eveniment de viata stresant si imediat este necesara o interventie pentru inlaturarea apendicelui.

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: