Setari Cookie-uri

Tu te gandesti la sanatatea mintala a batranului de langa tine?

Care este imaginea pe care o avem despre batranete? Ne imaginam persoane fara putere, singure, incapabile de a face fata vietii sau persoane ajunse la varsta pensionarii dar tonice, cu o viata plina de activitati si interese?

Comunicat de presa

,,Specialistii vorbesc de procente de depresie diagnosticabila la varstnic mai mici decat la alte categorii de varsta. Cu toate acestea, simptome semnificative de depresie fara a atinge pragul de diagnosticare se pot intalni la 1 din 5 varstnici”, spune Dr. Victor Marinescu, medic primar psihiatrie.

Simptome care indica depresie

Depresia varstnicului este un diagnostic clinic. Simptomele principale sunt dispozitia depresiva, pierderea interesului sau a placerii (anhedonie) si lipsa de energie (anergie) alaturi de concentrare scazuta, scaderea stimei de sine, anumite idei de vinovatie legate de trecut, lipsa sperantei sau pesimism cu privire la viitor, tulburari de somn, scaderea poftei de mancare, modificari psihomotorii. Simptomele prezentate sunt comune si pot fi intalnite la varstnic la fel ca si la adultul tanar.

Citește și:

,,Exista posibilitatea unor prezentari diferite, complexe deoarece pot interveni factori legati de imbatranire sau combinarea tabloului depresiv cu cel al altor afectiuni medicale prezente la aceasta varsta. E posibil sa intalnim mai curand anhedonia decat o dispozitie depresiva clar evidentiata”, adauga Dr. Victor Marinescu.

Batranii prezinta adesea acuze somatice ca oboseala, cefaleea, probleme de somn, dar si irascibilitate, tendinta la izolare, accentuarea unor trasaturi de personalitate sau modificari de comportament, o afectare cognitiva importanta (numita si pseudodementa) sau diferite sindroame dureroase care nu sunt prezente in aceeasi masura la adultul tanar. Iar prevalenta mai mare a depresiei la femei la diferite grupe de varsta se mentine si la varstnici.

Factorii de risc in depresia varstnicului

Depresia are un risc important de aparitie in cazul unor afectiuni somatice cum ar fi insuficienta cardiaca, hipotiroidia, boala cerebrovasculara, boala Parkinson. Legatura dintre depresie si afectiunea somatica este reciproca si complexa, fiecare agravand evolutia celeilalte.

Citește și:

Prezenta unor anomalii cerebrale asociate cu leziuni vasculare duce la un raspuns slab la tratament, prognostic negativ si risc crescut de recidive. Mai mult, riscul de depresie poate creste in timpul administrarii unor medicamente ca betablocantele sau corticosteroizii.

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.