Setari Cookie-uri

Tu te gandesti la sanatatea mintala a batranului de langa tine?

Care este imaginea pe care o avem despre batranete? Ne imaginam persoane fara putere, singure, incapabile de a face fata vietii sau persoane ajunse la varsta pensionarii dar tonice, cu o viata plina de activitati si interese?

Tratamentul este ingreunat de stigmatizare

,,Tratamentul presupune administrarea unor medicamente antidepresive si pe cat posibil sprijin psihologic. Dificultatea de a initia si mentine un tratament antidepresiv se poate datora stigmatizarii, inacceptarii diagnosticului de depresie, fricii de antidepresive ca ar da dependenta, prezenta in antecedente a unor experiente medicale nefaste’’, precizeaza Dr. Victor Marinescu.

Tratamentul presupune si corectarea problemelor somatice, cu atentie la deficitele senzoriale, verificarea frecventa a schemelor de tratament pentru a retrage medicamentele care ar putea sa aiba interacțiuni nedorite, unele cu altele. Este necesara precautie la combinatiile medicamentoase deoarece varstnicul are de obicei prescrise medicamente pentru problemele somatice.

Citește și:

Rezultatele tratamentelor antidepresive pot fi similare cu cele obtinute la cei mai tineri cu exceptia cazurilor de afectare vasculara cerebrala. Tratamentul medicamentos trebuie facut cu doze de start scazute, medicamentele vor fi selectate si pe baza spectrului de efecte adverse posibile care sa nu agraveze bolile concomitente si sa nu duca la interactiuni cu medicamentele recomandate pentru acestea. Pot exista probleme de aderenta la tratament. Recaderea este mai frecventa si tratamentul trebuie sa dureze 1-3 ani, uneori chiar mai mult. Trebuie evitate medicamentele cu efecte secundare anticolinergice care pot duce la accentuarea afectarii cognitive.

In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost gandita special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, in cazul in care aveti in familie o persoana care sufera de simptomele depresiei, puteti consulta platforma pe care veti gasi informatii provenite de la specialisti din domeniul psihiatriei.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.