Depresia reactiva - ce stii despre depresia provocata?

Depresia reactiva - ce stii despre depresia provocata?
Kudika
12 Septembrie 2013

Depresia reactiva este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie, mai ales in aceasta societate si in acest secol in care parca rezistenta la stres a scazut si noi, ca persoana, am devenit extrem de vulnerabili la factorii ce pot determina aparitia acestei afectiuni.

Comunicat de presa

depresie reactiva Pentru a afla mai multe despre acest tip de depresie am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie, care ne-a explicat:
Cea mai frecventa intrebare cu care se confrunta un psihiatru atunci cand are in fata o persoana diagnosticata cu depresie este: “Depresia asta de unde vine? Am provocat-o eu? O sa treaca vreodata?”

Cum diferentiem o depresie endogena de o depresie reactiva?

Depresia endogena este acel tip de depresie care are ca si cauza, factorii biologici, ereditari. In schimb, depresia reactiva este determinata de factori psihosociali, de un eveniment traumatic, dificil prin care persoana trece la un moment dat in viata. Debutul simptomatologiei in depresia reactiva nu se produce intotdeauna imediat dupa actiunea factorului favorizant sau in proximitatea acestuia. De cele mai multe ori acest lucru se intampla la o perioada variabila de la actiunea lui, frecvent prin efect cumulativ.

Primii 10 factori stresori in viata unui individ sunt in ordine descrescatoare ca intensitate: decesul sotului/ sotiei, divortul, decesul unui membru apropiat al familiei, separarea maritala, ranirea sau boala personala severa, pierderea serviciului, condamnarea la detentie, decesul unui prieten apropiat, sarcina, reajustarea in afaceri.

thinking woman with mild stress, worry and unhappiness@Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri