Setari Cookie-uri

Depresia reactiva - ce stii despre depresia provocata?

Depresia reactiva este tipul cel mai frecvent intalnit de depresie, mai ales in aceasta societate si in acest secol in care parca rezistenta la stres a scazut si noi, ca persoana, am devenit extrem de vulnerabili la factorii ce pot determina aparitia acestei afectiuni.

Cum se manifesta depresia reactiva?

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, varsta, pregatire intelectuala sau nivel socio-economic, insa nu fiecare dintre noi raspunde la fel la acesti factori declansatori, favorizanti. Reactia emotionala depinde de terenul pe care se grefeaza acesti factori, si cand spunem teren, ne referim la existenta in istoricul medical al pacientului a unei tulburari de personalitate, a unei tulburari anxioase, prezenta lor fiind factor de prognostic nefavorabil. Ca simptome specifice ale depresiei reactive intalnim dispozitia depresiva, iritabila, irascibilitatea, nervozitatea sau scaderea pragului de toleranta la frustrare.

depresie reactiva

Bolnavul poate sa zambeasca sau chiar sa nege schimbarea de dispozitie, dar sa se planga in schimb de dureri persistente (cel mai frecvent intalnite fiind durerile de spate) care nu cedeaza la antalgice si care de obicei nu au o cauza fiziologica sau de alte suferinte somatice. La fel, poate sa prezinte accese de plans sau dimpotriva sa acuze incapacitate de a simti emotiile.

Citește și:

Manifestarile psihologice asociate sunt exprimate prin lipsa de incredere in propria persoana, cu stima de sine scazuta, indecizie, scaderea capacitatii de concentrare, retractie sociala, gandire pesimista, auto-invinovatire. Pot sa apara senzatia de oboseala, agitatie, modificari de greutate corporala, tulburari de somn, tulburari de dinamica sexuala.

Tratarea precoce

Ca in orice afectiune interventia terapeutica precoce este ideala. Cu cat vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este intarziata cu atat rezultatul benefic al tratamentului va fi mai greu de obtinut.

depression photo@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.