Setari Cookie-uri

DULCELE sau de ce Mosul ne aduce ciocolata!

"Tie ce ti-a adus Mosul?" - "Cadouri si multe dulciuri" - ghici de ce oferim dulciuri de Sarbatori!

Perioada sarbatorilor de iarna este similara in mintile si emotiile oamenilor cu asteptarea cadourilor mult visate.

Asteptate cu nerabdare, curiozitate si interes, cadourile de la cei doi mosi iernatici sunt de departe senzatia sezonului. Unii dintre noi, copii sau chiar copii in trupuri de adulti, asteapta si pregatesc acest demers pe parcursul intregului an. Altii isi amintesc prin toamna tarzie ca ar trebui sa fie mai cuminti sau sa atraga atentia celor doua personaje de basm asupra faptelor lor bune pentru a-si primi binemeritata recompensa in ghetute sau sub brad.

Dar ce fel de recompensa asteptam oare sa ne gratifice realizarile de peste an?

Pe de o parte, elementul de surpriza si suspans se afla sub semnul de intrebare insusi: „vine sau nu vine Mosu'?”. Adultii chiar initiaza frecvent acest " chestionar" al asteptarilor si estimarilor copiilor: "Iti faci ghetutele pentru Mos Nicolae?, La tine vine Mos Craciun?”. Si chiar si adultilor li se iveste prin cotloanele sufletului lor de copil o astfel de intrebare, te tipul „oare la mine se gandeste cineva sa vina Mosu'?". Nu stiu daca toti adultii mai au inocenta acestei intrebari, dar ferice de cei ce o manifesta.

Citește și:

Pe de alta parte, ce anume se asteapta fiecare sa primeasca pentru a se simti bucuros si valoros poate fi masura dorintelor sale sau a nevoilor sale. Pe oriunde am fi pe drumul intre nevoi si dorinte in ceea ce asteptam de la Mosi un element apare frecvent, fie ca ni-l dorim, fie ca il primim: bucuria de a primi/oferi dulciuri!

Si de fapt, aici am vrut sa ajung fie ca va asteptati sau v-am luat prin surprindere: la cateva intrebari al caror raspuns este esential. De ce ne dorim dulciuri de sarbatori? De ce asociem sarbatoarea, celebrarea, recompensa si recunoastera cu ceva dulce? Unul dintre raspunsuri poate fi pentru ca dulciurile arata bunastare sau pentru ca produc o intensa bucurie a gustului si a papilelor gustative.

De asemenea, acestea pot avea puterea de a reedita evenimente placute a caror amintire ne conecteaza cu copilaria ( in cazul celor mai mari) sau sunt consumate pentru a oferi o placere corpului obtinuta relativ usor si repede si, nu in ultimul rand, pentru dorinta ca, mancand ceva dulce, acest dulce sa imprumute vietii, macar temporar, acelasi gust!

Citește și:

Foto: bradut din fursecuri @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.