Setari Cookie-uri

Stresul: dominanta societatii cizilizate

Oamenii au avut dintotdeauna intuitia faptului ca starile de neliniste (anxietatea), orele extenuante de munca, nesiguranta unui viitor amenintator, neintelegerile cu cei apropiati pot declansa boli somatice si psihice. Permanent simtim povara presiunilor, a constrangerilor exterioare, resimtim frustrari si tensiuni emotionale ce nu fac altceva decat sa ne tulbure, ajungand chiar sa distruga echilibrul mental si biologic.

Rasul, plansul, agresivitatea verbal sunt alte modaliti de eliberare a tensiunilor, efectul obinut fiind restabilirea echilibrului mental.

Retragerea emoional intr-un somn excesiv pare a fi o cale adoptat de unele persoane pentru a face fa dificultilor, aceste persoane gsind in repaus inchiderea porilor ctre realitate.

A discuta despre starea emoional dominant sau a te ruga - iat dou reete verificate de eliberare a tensiunilor create de conflictele familiale sau profesionale. Aceast verbalizare duce la formularea unor noi puncte de vedere sau chiar la dispariia unor tensiuni minore.

Incercarea de a gsi explicaii strict logice la problemele ce ne frmant este un mecanism folosit frecvent, ce poate aduce o anume satisfacie, datorat “curajului” de a le fi dezbtut. In acest caz, trebuie evitate cel puin dou poteniale pericole: fie s-i analizezi i reanalizezi situaia, in ateptarea unor soluii, creionand terenul gandirii obsesionale, fie s dai o explicaie ce pare satisfctoare pe moment, eliberandu-te chiar de vin, responsabilitate, in final nesatisfcand realitatea faptic.

Alii dintre noi incearc s se elibereze de stress printr-un comportament activ - joc, munc fizic, sport - acestea fiind in fond mecanisme de descrcare a energiei in exces.

Garania succesului acestor mecanisme este o chestiune relativ, senzaia de disconfort, efortul de concentrare intelectual i de control personal, mergand pan la izolarea individului, perturbarea relaiilor interpersonale sunt doar caiva indici ai neputinei de a lupta i a iei invingtori in faa stress-ului.

In zilele noastre important este s contientizm ce probleme avem i cate dintre ele se datoreaz stress-ului. Duman recunoscut sau nu, el poate fi invins prin apelarea la o modalitate eficient care vine in slujba omului contemporan: psihoterapia - tiin a sufletului, capabil s descopere in oameni resorturi i mecanisme de a iei invingtori din orice lupt. Nimic nu poate inlocui echilibrul fizic i psihic care creeaz starea de bine, de fericire pe care toi oamenii o doresc.


Un articol de Psiholog Mirela Zivari

Sursa: psiholife.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.