Setari Cookie-uri

Insomnia, bat-o vina!

Daca si dumneavoastra suferiti de insomnie, aflati ca sunteti unele dintre cei 50% de adulti care intampina dificultati in momentul in care incearca sa adoarma. In cazurile in care insomniile se produc des, vor aparea si efectele negative pe termen lung : capacitatea de concentrare scade ingrijorator, de asemenea si eficienta la locul de munca, apar cearcanele si aspectul pielii devine mai neplacut, iar noi devenim nervoase si foarte sensibile la diversii stimuli. Exista insa numeroase remedii, pana sa ajungem la medicamente, care ne pot imbunatati calitatea somnului, dar si durata acestuia.

Desi multi nu stiu, nicotina, ca si cafeina, se manifesta tot ca un stimulent. Astfel, fumatorii se trezesc uneori din somn, din cauza simptomelor de sevraj, cauza a nivelului scazut de nicotina. Daca renuntati la fumat veti avea insomnii in prima etapa, dar pe parcurs acestea vor disparea in favoarea unui somn linistit. Daca nu incercati sa renuntati la tigari, atunci trebuie sa va obisnuiti sa faceti casa buna cu insomniile.

Exercitiile fizice ajuta foarte mult la reglarea somnului dumneavoastra, crescand profunzimea acestuia. Cel mai bine este sa efectuati exercitiile fizice dupa-amiza, de preferat sa nu fie foarte intense, pentru ca veti adormi cu dificultate. Cele mai bune sunt binecunoscutele plimbari in aer liber, de 20, 30 de minute.

Spatiul in care dormim este si el extrem de important, de altfel si temperatura camerei. In timpul iernii este bine sa incercam sa pastram o temperatura potrivita, nici prea frig pentru ca in situatia aceasta temperatura corpului va fi prea scazuta, nici prea cald pentru ca vom risca sa ne trezim cu gatul uscat dimineata. In camerele mult prea incalzite puneti vase cu apa pe calorifer pentru a asigura nivelul optim de umiditate al camerei.

Cum ramane cu siesta ? Este buna sau nu ? De preferat ar fi sa nu incercati sa inlocuiti o noapte de somn cu cateva ore dormite la pranz. In multe situatii, persoanele care dorm in timpul zilei risca sa numere stelele pe timpul noptii pentru ca in acest interval corpul este suficient de odihnit. Este bine sa dormiti cateva ore in cazurile in care aveti ceva de facut seara ori pe timpul noptii.

Un articol de Loredana Toma
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.