Setari Cookie-uri

Cauzele stresului

La originea stresului se afla cauze externe si interne.

La originea stresului se afl cauze externe si interne. Agenii stresori pot proveni atat din imprejurri exterioare (locul de munc, familie, coal, mediu), cat i dinuntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de soluionare a problemelor i/sau de luare a deciziilor).

Stresul poate aprea ca urmare a urmtoarelor situaii:

1. Experiene traumatizante (rzboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundaii etc)

2. Evenimente stresante (experienele negative cum ar fi moartea unei persone apropiate, problemele sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spaiului vital i/sau a spaiului personal, dar si experienele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun i mai bine pltit)

3. Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atracie-atracie, atracie-evitare, dubl atracie-evitare)

4. Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie s lucreze in urgen sau cu termene limit)

5. Nesigurana

6. Lipsa de control asupra evenimentelor (inhibiia aciunii)

7. Competiia exacerbat

8. Ambiia dup putere

9. Dorina de aduna cat mai multe bunuri materiale

10. Culpabilizarea (prinii care se simt vinovai pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovai pentru divorul prinilor, supravieuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovai de moartea celorlali, soul care se simte vinovat pentru c ii ineal soia etc)

11. Perfecionismul (pentru multe persoane greelile sunt o surs de regret i stres, spre deosebire de altele care vd in fiecare greeal o ocazie de a progresa)

Cercetrile efectuate timp de 8 ani de zile de cardiologii Meyer Friedman i Ray Rosenman au dus la identificarea a dou tipuri de personaliti: personalitile de tip A cu un nivel ridicat de stres i risc inalt de infarct miocardic i personalitile de tip B cu un nivel de stres mai redus i cu risc mai sczut de infarct miocardic.

Personalitile de tip A sunt caracterizate in principal prin: nerbdare, expresie tensionat a feei, nemulumire fa de postul actual i dorina de a avansa, competiie la lucru, jocuri i sporturi, certuri frecvente, vorbire rapid i cu tonul ridicat, grbirea sau intreruperea interlocutorului.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.