Setari Cookie-uri

Cauzele stresului

La originea stresului se afla cauze externe si interne.

Personalitile de tip B sunt mai calme, zambesc mai mult, evit situaiile de competiie, se ceart foarte rar, sunt mulumite de situaia lor, folosesc un ton sczut i uniform, ii ascult interlocutorul cu atenie i ateapt pentru a rspunde.

Pentru a iei din situaiile de stres i a ne situa pe o poziie de echilibru, fr a renuna la ocaziile de
progres sau imbuntire a calitii vieii noastre, este important s ne intrebm dac:

1. Se merit s pierdem pacea personal i familial pentru a dobandi mai multe bunuri materiale sau pentru a demonstra celorlali c ne-am realizat cu succes din punct de vedere social i profesional?

2. Putem repara situaia sau le putem fi mai de ajutor celorlali dac dm vina pe noi pentru ceea ce s-a intamplat sau felul cum triesc ceilali?

3. Este chiar atat de important s fiu cel mai bun, s catig de fiecare dat sau s fiu primul in toate?

4. Ce anume m nelinitete cand am de finalizat un proiect pan la o anumit dat limit? Ce mi s-ar putea intampla dac nu-l voi termina la timp? Cum a putea obine o prelungire a termenului i, dac acest lucru nu este posibil, cum altfel a putea face pentru a-l finaliza la timp? La cine a putea apela ca s m ajute?

5. Ce mi s-ar putea intampla dac a face aceast alegere? Dar dac a indrzni s intreb pentru a verifica dac temerile i indoielile mele sunt justificate in situaia actual?

Clement Stone scrie c „intre oameni nu exist mari diferene, dar tocmai aceste mici diferene ii fac atat de diferii. Micile diferene constau in comportament. Marile diferene constau in felul de a fi, pozitiv sau negativ.” Cand schimbarea mediului nu este posibil, schimbarea atitudinii personale fa de agenii stresori i evenimentele stresante reprezint aadar soluia cea mai la indeman pentru reducerea nivelului de stres, deoarece stresul este reacia noastr intern la aciunea factorilor stresori externi sau fa de sentimentele noastre de nelinite i neputin.

Un articol de Braescu Virginia Smarandita

Sursa: Psiholife.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.