Setari Cookie-uri

Top 10: Cele mai bizare fobii

Fobiile nu mai sunt demult o necunoscuta pentru lumea medicala. In termeni de specialitate fobia ar putea fi definita ca stare permanenta de teama fata de diverse situatii, obiecte, activitati sau persoane. De multe ori insa aceasta teama poate trece de limita suportabilului, devenind un obstacol real. Exista fobii clasice, destul de cunoscute majoritatii, precum arahnofobia si exista fobii rare, care desi ar putea parea amuzante sau ciudate, sunt cat se poate de problematice.

Fobiile nu mai sunt demult o necunoscuta pentru lumea medicala. In termeni de specialitate fobia ar putea fi definita ca stare permanenta de teama fata de diverse situatii, obiecte, activitati sau persoane. De multe ori insa aceasta teama poate trece de limita suportabilului, devenind un obstacol real. Exista fobii "clasice", destul de cunoscute majoritatii, precum arahnofobia si exista fobii rare, care desi ar putea parea amuzante sau ciudate, sunt cat se poate de problematice.

10. Pteronofobia – teama de a fi gadilat cu pana


Pteronofobia reprezinta teama de a nu fi gadilat cu pana. Aceasta se pare ca provine pe fondul unor traume din copilarie legate de gadilat. Daca un bebelus este gadilat constant, pe masura ce creste poate dezvolta aceasta fobie, al carei catalizator poate fi orice obiect fin, dar mai cu seama penele.

9. Tafofobia – teama de a fi ingropat de viu


Desi ar putea parea nejustificata, aceasta teama are o motivatie destul de logica. Inainte ca medicina moderna sa evolueze si sa se poata stabili cu exactitate daca o persoana a decedat cu adevarat, au existat nenumarate cazuri de oameni ingropati de vii. Acest lucru a contribuit de altfel si la aparitia miturilor legate de strigoi. Insa de la a te gandi la asa ceva, pana la a dezvolta o fobie, este o distanta foarte mare… de ordin psihologic.

8. Panfobia – teama de… tot


Panfobia mai este cunoscuta sub denumirile de Pantofobia, Panofobia sau Omnifobia si reprezinta teama de... tot sau, mai exact, de tot si de nimic. Personele care sufera de aceasta boala se simt mereu persecutate, sunt intr-o permanenta stare de tensiune si teama, de cele mai multe ori descrisa ca amenintare din partea unui “rau” necunoscut. Aceasta fobie reprezinta si un simptom pentru schizofrenie.

7. Paraskavedekatriafobia – teama de Vineri 13


Data de 13 este asociata de superstitiosi pericolelor si este considerata o zi a ghinionului. Astfel, de la superstitie la fobie se pare ca drumul nu este foarte lung. Sa speram totusi ca specialistii nu vor descoperi realmente o legatura intre ghinion si cifra 13.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.