Setari Cookie-uri

Limbajul ascuns al imbratisarilor

Mai mult decat o forma de salut sau o forma de interactiune sociala, imbratisarile sunt manifestari de dragoste si afectiune, expresie a caldurii sufletesti sau a unei relatii curate de prietenie. Imbratisarile pot fi superficiale (o imbratisare poate tine locul cu succes unei pleiade de cuvinte), pot fi si profunde, in functie de starea de spirit a persoanei respective sau de natura relatiei existente intre persoanele care efectueaza acest gest. Imbratisarile pot avea o incarcatura emotionala foarte ridicata sau din contra pot fi reci si sobre, simple gesturi utilizate in contactul fizic.

Mai mult decat o forma de salut sau o forma de interactiune sociala, imbratisarile sunt manifestari de dragoste si afectiune, expresie a caldurii sufletesti sau a unei relatii curate de prietenie. Imbratisarile pot fi superficiale (o imbratisare poate tine locul cu succes unei pleiade de cuvinte), pot fi si profunde, in functie de starea de spirit a persoanei respective sau de natura relatiei existente intre persoanele care efectueaza acest gest. Imbratisarile pot avea o incarcatura emotionala foarte ridicata sau din contra pot fi reci si sobre, simple gesturi utilizate in contactul fizic. Intr-un studiu efectuat in urma cu cativa ani de catre cercetatorii americani pe un esantion de 38 de cupluri, se dovedea efectul vindecator al imbratisarilor asupra psihicului uman.

Conform acestui studiu, imbratisarile si dovezile de afectiune manifestate in mod constant de partenerii unui cuplu duc la scaderea presiunii arteriale, reducand in acelasi timp nivelul hormonilor raspunzatori de aparitia stresului. De aceea, intr-un cuplu, atunci cand sunt incarcate si de sentimente, imbratisarile sunt cele care certifica sentimentul de siguranta. In plus, in ideea ca avem nevoie de o zi speciala pe an care sa ne reaminteasca cat de importante sunt imbratisarile venite din partea celui drag, ziua de 21 ianuarie a fost declarata ziua internationala a imbratisarilor.

Imbratisarea este magnifica cand nu este doar de complezenta sau cand exprima caldura sufleteasca, iar femeile, mai mult decat barbatii constientizeaza frumusetea senzatiilor si trairilor reflectate prin acest gest. In functie de gradul de intensitate al sentimentelor pe care doreste sa-l exprime, o imbratisare poate fi puternica sau fragila, poate fi egoista sau generoasa, poate fi mincinoasa sau sincera, poate fi creatoare de viata sau ucigatoare de zambete, poate fi un balsam pentru sufletele ranite sau fericire pentru persoanele care iubesc. O imbratisare ofera protectie, te face sa te simti mai puternica, mai vulnerabila sau mai sigura pe tine. Prin intermediul imbratisarilor ne regasim pe noi insene si pe cel iubit. Nu trebuie neaparat sa insotim imbratisarile de cuvinte. Este suficient sa imbratisezi, sa pastrezi cuvintele nerostite, sa strangi iar in brate pentru ca totul sa fie spus.

In studiul “Cartea gesturilor”, Peter Collett descria mai multe tipuri de imbratisari, fiecare dintre ele continand indicatori importanti ce tradeaza la randul lor un anumit grad de intimitate intre actantii gestului. Imbratisarea laterala este descrisa ca un gest efectuat de doua persoane care stau una alaturi de cealalta, una dintre ele cuprinzand cu bratele pe cealalta. Aceasta imbratisare este usor superficiala deoarece este abordata de persoanele care se tem in generale ca gesturile lor ar putea fi interpretate gresit. Este tipul de imbratisare pe care o abordeaza seful fata de secretara sa pentru a nu lasa loc unor concluzii eronate legate de tipul de relatie existenta intre cei doi. De ce ne lipsesc imbratisarile atunci cand nu mai avem parte de ele si de ce avem nevoie in permanenta de ele? Pentru ca daca vin din suflet imbratisarile reflecta franturi din suflet. Psihologii sunt de parere ca imbratisarea frontala completa reprezinta o astfel de imbratisare, o imbratisare completa si adevarata intre doua persoane care se abandoneaza una alteia. Corpurile celor doua persoane se suprapun total, imbratisarea exprimand afectiune mutuala si sensibilitate. Gestul conducerii bratelor dupa umeri, dupa talie sau in jurul bustului tradeaza si o anumita nuanta pasionala daca unul dintre parteneri (de regula barbatul) il efectueaza usor posesiv, apropiindu-si partenera usor violent de pieptul sau si strangand-o posesiv in brate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.