Setari Cookie-uri

Limbajul ascuns al imbratisarilor

Mai mult decat o forma de salut sau o forma de interactiune sociala, imbratisarile sunt manifestari de dragoste si afectiune, expresie a caldurii sufletesti sau a unei relatii curate de prietenie. Imbratisarile pot fi superficiale (o imbratisare poate tine locul cu succes unei pleiade de cuvinte), pot fi si profunde, in functie de starea de spirit a persoanei respective sau de natura relatiei existente intre persoanele care efectueaza acest gest. Imbratisarile pot avea o incarcatura emotionala foarte ridicata sau din contra pot fi reci si sobre, simple gesturi utilizate in contactul fizic.

De asemenea, pozitia mainilor si gesturile pe care le efectuam cu ele in timpul imbratisarii spun multe despre natura sau despre tipul imbratisarii respective, constituind un factor de nepretuit in exprimarea categoriilor diverse de sentimente. Foarte multe persoane imbratiseaza cealalalta persoana, acoperind-o cu ambele brate, iar cu cat trairile afective sunt mai intense cu atat durata de sustinere a imbratisarii este mai indelungata. Si totusi, nu putine sunt persoanele care isi insotesc gestul imbratisarii prin batai usoare pe spate. Aceasta bataie pe spate, mai usoara sau mai apasata, poate fi interpretata drept un semn de incurajare sau din contra o solicitare indirecta de “eliberare” din imbratisare. “Observati doua persoane care se pregatesc sa se imbratiseze si veti sesiza repede rolul critic jcuat de batutul pe spate in incheierea imbratisarii. In contextul imbratisarii, batutul pe spate serveste uneori ca un indicator mascat -pretinde a fi altceva decat este in realitate. Poate parea un gest afectuos, dar scopul sau real este incheierea imbratisarii fara a jigni persoana”, spune Peter Collett.

Si nu in ultimul rand, dincolo de aceasta clasificare poate putin prea teoretica pentru unii, putem adauga ca imbratisarea este gestul care exprima cea mai variata si bogata gama de sentimente. Ea exprima dorinta, disperare, iubire, pasiune, dor, acceptare, apropiere, nevoie de protectie, siguranta, suferinta, tandrete, gelozie, manie, invidie sau tradare. Si daca sentimentele sunt diversificate, si felul imbratisarii difera si el. Imbratisarile intime ale indragostitilor un vor fi niciodata identice cu cele ale prietenilor, imbratisarea de intampinare nu va fi niciodata la fel de expresiva ca cea de revedere, iar imbratisarea senzuala, de tip erotic se va distinge intotdeauna de cea de tip formala, oficiala. Indiferent de circumstante, de starea afectiva, de persoana care executa acest gest, de sentimentele care se doresc a fi transmise, imbratisarile sunt unice si constituie o modalitate excelenta de substituire a cuvintelor.

Sursa: Garbo.ro

Cititi si alte articole pe Garbo:
Reintinerirea ochilor. Corectarea estetica a pleoapelor
Tipuri de ten in cosmetica AyurvedaRitualuri de seducere ale zodiilor. Relatiile zodiilor
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.