Setari Cookie-uri

Ticurile

Ticurile reprezinta contractii rapide, repetate, involuntare are unui grup muscular, rezultand o miscare (cunoscut ca tic motor) sau un sunet (un tic vocal). Majoritatea ticurilor sunt usoare, foarte rare, greu de perceput, insa in unele cazuri pot fi frecvente si destul de severe.

Ticurile motorii complexe implica contractia mai multor grupe musculare, sau o serie de ticuri motorii simple. Sunt de obicei mai lente decat cele simple si dau impresia ca persoana respective face miscarea intentionat. Aceste ticuri interfera cu viata de zi cu zi si produc un discomfort evident. Astfel de ticuri sunt: grimasele faciale, muscarea buzei, miscari ale capului, atingerea oamenilor si a obiectelor in lipsa unui context adecvat, gesturile si miscarile obscene.

SI ticurile verbale pot fi simple sau complexe. Cele simple sunt reprezentate de sunete precum fluieratul, mormaitul, tusitul etc in timp ce ticurile verbale complexe implica exprimarea unor cuvinte, expresii sau propozitii. Adesea persoana cu acest fel de tic verbal foloseste cuvinte obscene, intrerupe brusc fluxul normal al unei conversatii sau isi incepe fraza cu astfel de exprimari.

Citește și:

Multi oameni care au ticuri descriu sentimentul unei necesitati imperioase de a-si exprima ticul atunci cand incearca sa previna acest gen de manifestare. Dupa ce ticul a fost exprimat acesti oameni traiesc o senzatie de usurare pana in momentul in care dorinta de a se manifesta apare din nou.

Ticurile se opresc in timpul somnului si in mod normal sunt mai putin frecvente daca acea persoana este concentrata asupra unei anumite activitati. In schimb, ticurile sunt inrautatite de stres, de oboseala sau de starea de excitare, sau atunci cand ticul a fost observat de cei din jur.

De ce apar ticurile?

Nu se cunoaste mecanismul prin care apar ticurile. Pentru ca s-a abservat ca uneori mai multi membri ai familiei au acelasi gen de manifestere, se crede ca exista o componenta ereditara in aparitia ticurilor.
Anumite medicamente stimulante, folosite in tratamentul ADHD, pot produce ticuri, dar acestea dispar la intreruperea tratamentului.

Citește și:

Tratamentul ticurilor:

Tratamentul acestei tulburari de comportament depinde de severitatea ticului, de discomfortul pe care il produce si de efectele asupra activitatii zilnice. Majoritatea ticurilor nu interfera cu viata de zi cu zi si nu necesita tratament special, ele dispar de obicei in mai putin de un an.

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.