Setari Cookie-uri

Cum stii ca esti stresat? Primele semne ale stresului

Vorbim despre multe boli, simptome ce nu ne dau pace, incercam zilnic sa rezolvam responsabilitatile, iar oboseala ne cuprinde fara sa ne dam seama. Cand ne simtim rau, mergem la doctor, exprimam cateva simptome mai suparatoare, suportam o serie de analize, luam un tratament si ne consideram vindecati. Oare asa este? Din pacate, multe boli isi au originea in factorii psihici, fiind demonstrat generate de dezechilibrele produse de stres (di-stress). Acest stres rau creeaza continuu o baza pentru aparitia bolilor din cele mai diverse, dintre care si cancer. Uneori se intampla chiar ca anumite patologii sa fie gresit diagnosticate, ele nefiind decat o violenta manifestare a stresului. Tratam racelile frecvente spre exemplu, dar ne gandim ce anume a dus la scaderea sistemului imunitar?

Eustresul reprezinta acel stres cu efecte pozitive asupra organismului, declansat de activitati sau experiente placute, dar care are un risc patogen in anumite cazuri. Spre exemplu un pictor care isi desfasoara activitatea cu multa placere, dar lucreaza foarte mult in fiecare zi. Ese o activitate placuta, insa... duce la epuizare. Un alt exemplu de eustres cu potential patogen, destul de frecvent intalnit, este reprezentat de o emotie puternica, o bucurie de care are parte un cardiac, insa... riscul sa faca infarct nu este deloc de neglijat.

Care sunt primele semne ale stresului?

Simptomatologia declansata de stres in primele faze este deosebit de diversificata, variind de la o persoana la alta, insa le voi exemplifica pe cele mai frecvent intalnite dintre acestea. Din pacate multe din aceste simptome nu sperie pacientul, astfel ca drumul catre starea cronica de stres devine unul sigur.

Citește și:

Tulburarile de somn – pacientul sufera tulburari de somn diverse: fie adoarme mai tarziu, fie se trezeste prea devreme sau cu greu la mijlocul zilei, fie se trezeste in timpul noptii si dimineata nu se simte odihnit, fie are cosmaruri, fie prezinta o somnolenta continua ziua, iar noaptea nu doarme etc.

Stare usoara de oboseala – din ce in ce mai des se simte epuizat, nu mai are aceeasi viteza de munca, vitalitate, simte ca randamentul sau scade.

Iritabilitate – adesea observam la cei din jur sau chiar din familie modificari de comportament, devin irascibili, nervosi, isi controleaza mai greu impulsurile decat ii stiam noi alta data, sunt mai suspiciosi, mai anxiosi, poate le scade si initiativa in diverse activitati atat familiale cat si profesionale etc. Nu trebuie sa judecam “rece” aceste modificari de comportament, ci mai degraba sa observam daca nu cumva sunt prezente si celelate semne ale stresului pe care le descriem in acest articol, aci in cazul acesta trebuie sa le fim alaturi, sa-i linistim (nu sa le raspundem “cu aceeasi moneda”), sa ii incurajam si sa-i toleram.

Citește și:

Tulburari digestive – de asemenea pot fi diverse, spre exemplu stari diareice fara motiv sau de constipatie, lipsa poftei de mancare ori invers, pofta excesiva, crampe intestinale, dureri gastrice, senzatie de arsura (care poate fi semnul unei patologii gastrice) etc.

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.