Setari Cookie-uri

Cum stii ca esti stresat? Primele semne ale stresului

Vorbim despre multe boli, simptome ce nu ne dau pace, incercam zilnic sa rezolvam responsabilitatile, iar oboseala ne cuprinde fara sa ne dam seama. Cand ne simtim rau, mergem la doctor, exprimam cateva simptome mai suparatoare, suportam o serie de analize, luam un tratament si ne consideram vindecati. Oare asa este? Din pacate, multe boli isi au originea in factorii psihici, fiind demonstrat generate de dezechilibrele produse de stres (di-stress). Acest stres rau creeaza continuu o baza pentru aparitia bolilor din cele mai diverse, dintre care si cancer. Uneori se intampla chiar ca anumite patologii sa fie gresit diagnosticate, ele nefiind decat o violenta manifestare a stresului. Tratam racelile frecvente spre exemplu, dar ne gandim ce anume a dus la scaderea sistemului imunitar?

Tensiuni musculare, crampe musculare, oboseala musculara. Uneori, in starile tensinate, se simte o epuizare musculara insotita de senzatie de pierdere a controlului, senzatie de lesin, transpiratii si tremor.

Migrene, aparute in diverse momente ale zilei sau chiar noaptea, care nu raspund la tratarea unor posibile afectiuni (sinuzita spre exemplu).

Scaderea capacitatii de concentrare si memorare, persoanei ii scade randamentul intelectual.

Uscarea gurii, un semn al cresterii activitatii sistemului nervos adrenergic.

Agitatie si instabilitate emotionala: pacientul se agita sa isi rezolve responsabilitatile zilnice, insa randamentul nu este pe masura efortului depus. Instabilitatea emotionala se poate manifesta prin stari depresive, plans, alteranta starilor depresive cu cele de bucurie etc.

Infectii frecvente (raceli, infectii urinare etc), ce demosntreaza o scadere a activitatii sistemului imunitar, scadere ce adesea este cauzata de stres.

Citește și:

Cum tratam stresul?

Din pacate nu exista un tratament standardizat, cel mai indicat este sa cereti ajutorul unui specialist: psiholog sau psihosomat. Metodele constau atat in terapie cat si in tratament medicamentos in starile mai grave (vitamine, medicamente calmante) si tehnici de autoterapie.

Un articol de Iulia DIBU

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.