Raul de miscare reprezinta un complex de manifestari neplacute constituit din ameteaza, vertij, senzatie de greata si voma, ce apare atunci cand simtul echilibrului este perturbat de miscarea constanta. Mersul cu masina, prezenta la bordul unui vapor sau intr-o barca, datul in leagan sau balansoar provoaca stimuli vestibulari si vizuali a caror perceptii cerebrale nu corespund. Acest fapt creaza discomfortul pe care il traiesc persoanele cu rau de miscare.

Scapa de migrena cat ai bate din palme

Raul de miscare este o problema obisnuita. Se estimeaza ca pana la 80% din populatia generala are cel putin un episod de rau de miscare la un moment dat in decursul vietii. Persoanele cu migrene, dureri de cap frecvente sau boala Meniere sunt mai predispuse catre episoade recurente de rau de miscare.

Pentru a intelege aparitia raului de miscare trebuie analizat rolul organelor senzoriale implicate in mentinerea echilibrului. Aceste organe coordoneaza echilibrul prin transmiterea catre creier a informatiilor privind directia de deplasare, orientarea corpului, pozitia diferitelor segmente, acceleratia etc. Acesti stimului provin de la urechea interna, de la ochi, de la receptorii de presiune din piele (din talpi si palme), sau de la receptorii din muschi si tendoane ce urmaresc miscarile unor parti ale corpului. Toate informatiile adunate de receptori ajung prin maduva spinarii la creier care transforma stimulii in senzatii si transmite comezi catre muschi pentru a mentine echilibrul.

Raul de miscare si simptomele sale apar aunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la organele de simt. Un exemplu il constituie citirea unei carti intr-o masina care se deplaseaza. Labirintul din urechea interna sesizeaza miscarea, insa ochii transmit imaginea statica a paginilor cartii. Dintre toate organele senzoriale implicate in echilibru, stimularea excesiva a aparatului vestibular este unda dintre cauzele primare ale raului de miscare. Confuzia creata in creier datorita informatiilor contradictorii conduce la cresterea ritmului cardiac, accelerarea respiratiei, aparitia tranpiratiei, senzatie de voma si greata, ameteaza si vertij.

Exista o forma de rau de msicare produsa doar de stimuli vizuali. Poarta numele de optokinetic si se datoreaza perturbarii reflexului prin care ochii urmaresc un obiect in miscare. Persoanele care sufera de acesta forma ametesc atunci cand ceea ce vad sa invarte, desi ele stau nemiscate.

10 solutii simple pentru combaterea migrenelor
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: