Setari Cookie-uri

Raul de miscare

Raul de miscare reprezinta un complex de manifestari neplacute constituit din ameteaza, vertij, senzatie de greata si voma, ce apare atunci cand simtul echilibrului este perturbat de miscarea constanta. Mersul cu masina, prezenta la bordul unui vapor sau intr-o barca, datul in leagan sau balansoar provoaca stimuli vestibulari si vizuali a caror perceptii cerebrale nu corespund. Acest fapt creaza discomfortul pe care il traiesc persoanele cu rau de miscare.

Alti factori care contribuie la agravarea raului de miscare includ:
• Lipsa unei ventilatii adecvate;
• Anxietate sau frica;
• Consumul de alimente grase, condimentate;
• Consumul de alcool;
• Factori genetici;

Majoritatea cazurilor de rau de miscare sunt usoare si nu necesita niciun tratament. Atunci cand unele simptome, precum ameteaza, devin cronice, poate fi necesar consultul medicului.

Pentru ameliorarea senzatiilor de greata si voma pot fi administrate antiemetice cu o jumatate de ora inainte de a merge cu masina. Acestea se elibereaza fara reteta si au ca efect advers instalarea unei stari de somnolenta sau moleseala, motiv pentru care administrarea trebuie evitata la persoanele care a caror activitate necesita atentie sporita si vigilenta.

Raul de miscare poate fi prevenit prin evitarea cititului in timpul mersului intr-un vehicol, prin evitarea privirii in directia opusa deplasarii, prin urmarirea cu privirea a unor puncte din planuri mai indepartate si prin renuntarea la mesele copioase inaintea deplasarii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.