Nu este foarte dulce, dar ramane extrem de aromata, in plus isi pastreaza culoarea galben-verzuie, fresh, care iti stimuleaza si mai mult apetitul.
Cum prepar socata si de ce in acest modIn primul rand folosesc flori proaspete, pentru ca sunt mult mai aromate – prin uscare se pierde mult din aroma (esterii, care confera parfumul florilor, se evapora).
Apoi nu folosesc borcan de sticla, ci oala emailata, tocmai pentru ca nu doresc sa patrunda soarele si sa oxideze unele substante din socata – de aceea socata mea are culoare galben-verzuie si nu maronie.
Reteta socata: ingrediente pentru 5 lLa o oala de 5 litri folosesc:
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Intai se pune la fiert un litru de apa. Apa nu va da in clocot ci o vom folosi calda pentru a topi mierea. Nu folosim apa prea fierbinte pentru a nu distruge substantele active din miere, ci apa calda cat aceasta sa se topeasca.
Cantarim apoi zaharul si il punem in oala. Cantarim si mierea, iar intre timp apa s-a incalzit deja. Turnam si apa calda si amestecam pana cand mierea si zaharul s-au topit complet!
Apoi spalam bine lamaile si le taiem in doua, folosim o lingura si le stoarcem in oala, nu conteaza daca pica samburii. Coaja o taiem felii si o adaugam si pe aceasta.
Punem crenguta de menta, florile de soc spalate delicat in prealabil pentru a nu se scutura, apoi turnam apa rece pana umplem oala. Ducem socata in balcon sau undeva unde este cald. Acoperim oala cu un prosop gros si un tocator pentru stabilitate.
Gustati compozitia pentru a ajusta ulterior cu lamaie sau miere, dupa gust.
Reteta este gata, iar socata va fi numai buna de baut in 4-6 zile.
Va recomand sa cititi si beneficiile socului.
Eu obisnuiesc sa pastrez la congelator pungute de soc, din care prepar socata intreaga vara. Imi place sa o beau dimineata, inlocuind micul dejun.
Beneficiile socateiSocata se numara printre cele mai apreciate bauturi probiotice, alaturi de Kombucha, iaurt, kefir etc. Socata obtinuta prin ferire de razele soarelui prezinta proprietati deosebite, pentru ca multe substante active din socata nu au fost oxidate de lumina solara. Mierea "atrage" anumite microorganisme si ofera anumiti fermenti, conferind proprietati aparte socatei. De aceea optez pentru miere si nu pentru drojdie (desi este si aceasta foarte nutritiva).
Despre beneficiile socului am putea spune multe. Este cunoscut ca avand puternice proprietati anticelulitice, fiind indicat in diete. Totodata are efect stimulator asupra creierului, dar si asupra aparatului genital.
Mierea este deosebit de hranitoare, continand substante unice in natura. Pentru ca in aceasta reteta nu sunt distruse proprietatile mierii, iata de ce un pahar mare de socata dimineata poate inlocui micul dejun, reprezentand o excelenta sursa de energie si vitamine.
Un articol de Iulia Dibu- nutritionist
foto: bautura din soc si lamaie, flori de soc - shutterstock.com
Spune-ti parerea!