Setari Cookie-uri

Durerea tacuta din spatele pierderii unei sarcini

Impactul emotional pe care il poate avea pierderea unei sarcini este mult mai intens decat impactul fizic. Durerea este mai acida decat toate durerile pe care le-ai simtit vreodata. Tristetea care te incearca... mai neagra decat toate depresiile care te-au incercat vreodata. Chiar daca fetusul nu este inca perceput ca o fiinta separata, legatura emotionala care se stabileste inca de la aflarea vestii este una puternica.

pierderea sarcinii Impactul emotional pe care il poate avea pierderea unei sarcini poate fi insa mult mai puternic decat impactul fizic. Durerea... mai acida decat toate durerile pe care le-ai simtit vreodata. Tristetea care te incearca... mai neagra decat toate depresiile care te-au incercat vreodata. Chiar daca fetusul nu este inca perceput ca o fiinta separata, legatura emotionala puternica care se stabileste inca de la aflarea vestii nu poate fi negata. Sarcina este perceputa de viitoarea mamica ca facand parte din ea. In momentul in care acea partea din ea dispare, apar socul si negarea (“acest lucru nu mi se poate intampla tocmai mie, nu mie...”), ramane golul sufletesc, incep seriile de intrebari menite sa gaseasca un raspuns (“de ce...daca eu am avut grija de mine, de ce daca eu am avut grija de copilul meu?...). A pierde un copil inainte de a-l avea -durerea tacuta din spatele pierderii unei sarcini

O sarcina dorita este insotita de o avalansa de speranta, mai ales ca in jurul ei se construiesc planuri si visuri noi. Pe neasteptate, subit, toate aceste visuri si sperante proiectate in jurul viitoarei vieti sunt daramate. Durerea resimtita imediat este reactia emotionala in fata unei pierderi, chiar daca copilul nu a fost vazut sau tinut in brate niciodata. Amestecul de emotii resimtit dupa un avort spontan poate fi debusolant. Tristetea nu este singurul sentiment care insoteste pierderea unei sarcini. Sentimentele de manie si furie isi pot face si ele simtita prezenta, canalizandu-se fie inspre tine insati, fie inspre partener, fie inspre sarcina pierduta. Sunt insa unele femei care reactioneaza intr-un mod diferit: se invinovatesc si isi considera propria reactie oarecum exagerata, avand in vedere ca acel copil a fost practic mai mult o proiectie imaginara" decat o realitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.