Setari Cookie-uri

Durerea tacuta din spatele pierderii unei sarcini

Impactul emotional pe care il poate avea pierderea unei sarcini este mult mai intens decat impactul fizic. Durerea este mai acida decat toate durerile pe care le-ai simtit vreodata. Tristetea care te incearca... mai neagra decat toate depresiile care te-au incercat vreodata. Chiar daca fetusul nu este inca perceput ca o fiinta separata, legatura emotionala care se stabileste inca de la aflarea vestii este una puternica.

Probabil te intrebi cum poti face diferenta dintre o simpla tristete de dupa pierderea unei sarcini, care e si fireasca, si o depresie in toata regula. Tristetea si mahnirea atrag dupa sine pierderea increderii in sine, sentimentul de esec ca si femeie, in timp ce depresia acuta se caracterizeaza prin sentimente puternice si oscilante de inutilitate, prin insomnii sau cosmaruri, prin stari de agitatie nervoasa sau de apatie fizica si emotionala, prin dificultati in indeplinirea activitatilor zilnice (imposibilitatea de a avea grija de tine, imposibilitatea de a munci sau de a avea grija de ceilalti copii), prelungirea simptomelor pentru o perioada prea lunga de timp (peste un an), pierderea sensului existentei, gasirea refugiului in consumul de alcool sau droguri, prezenta persistenta a gandurilor sinucigase ("nu mai are niciun sens sa traiesc"..), sentimentul de rusine, regretul acut, imposibilitatea de a mai relationa cu partenerul de viata, nevoia continua de a te afla singura.

Se stie de asemenea ca legatura cu fetusul este mai puternica la femei decat la barbati si exista diferinte substantiale de intensitate in suferinta pe care o resimte o viitoare mamica si suferinta pe care o resimte viitorul tata. Femeia simte nevoie de a se izola, de a-si jeli pierderea. Felul in care o femeie face fata pierderii unei sarcini depinde intr-o oarecare proportie de convingerile personale si de propriile mecanisme de aparare, de semnificatia pe care a atasat-o copilului, de locul si rolul pe care l-a planificat pentru acesta in viata sa Organismul isi va reveni repede dupa un avort spontan, insa va trebui sa ai grija de sanatatea ta emotionala. Intelegerea emotiilor si a sentimentelor in cauza pot juca un rol important in procesul de vindecare. Este important sa vorbesti despre experienta ta cu partenerul, cu acei prieteni care sunt dispusi sa te asculte si sa iti ofere suportul emotional propice, sa discuti deschis cu membrii familiei la care tii sau sa ceri sprijinul persoanelor specializate. Trebuie sa accepti faptul ca sunt multe femei care au trecut prin ceea ce treci si tu si ca recuperarea emotionala a fost posibila in cazul lor asa cum va fi si in cazul tau.

Irina N.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.