Setari Cookie-uri

Prelevarea de celule stem din cordonul ombilical

Medicina a evoluat si in zilele noastre putem folosi celulele stem prelevate la nasterea unui copil pentru tratarea unor boli pe care acesta le poate dobandi de-a lungul vietii.

Medicina a evoluat si in zilele noastre putem folosi celulele stem prelevate la nasterea unui copil pentru tratarea unor boli pe care acesta le poate dobandi de-a lungul vietii.

Ce sunt celulele stem?

prelevare celule stem Celulele stem sunt celule embrionare si in functie de gradul lor de diferentiere sunt clasificate in mai multe categorii. Astfel putem vorbi despre celule stem tutipotente – aceste celule embrionare se pot diferentie, in functie de stimulii factorilor din jur (de exemplu sunt plasate intr-un tesut ale carui caracteristici le va copia) in orice tip de celula umana, fiind peste 220 de tipuri celulare in corpul nostru.

prelevare celeule stem la nastereCelulele stem usor diferentiate nu se mai pot transforma in orice alta celula, ci doar intr-o plaja mai restransa, acestea purtand numele de celule pluripotente si putand fi prelevate si de la adult (de exemplu implantul de celule stem actual in cazul leucemiilor). Insa in ceea ce priveste transplanturile cu astfel de celule pluripotente apar mai multe inconveniente, legate in special de donator si compatibilitatea intre donator si primitor (omul bolnav).

De ce sunt utile celulele stem prelevate la nastere?

Este evident ca problemele compatibilitatii si cele ale gasirii unui donator dispar de la bun inceput. Materialul genetic este perfect compatibil si pot fi tratate boli precum cele cronice, cardiace, diabetice (inclusiv diabet insulino dependent), boli autoimune, cancere, leucemii si alte boli ale sangelui etc. In prezent se desfasoara studii in ceea ce priveste utilizarea acestor celule stem in bolile mostenite. De asemenea celulele stem fetale pot fi folositoare chiar si mamicii sau restului familiei.

Cum se preleveaza celulele stem?

Exista mai multe metode de prelevare, putandu-se recolta si pastra sangele sau sa se separe pe cat posibil celulele stem. Ultima metoda este cea mai moderna si prezinta mai multe beneficii decat prima, insa vom vorbi mai jos despre acestea.

Sangele embrionului circula prin cordonul ombilical spre placenta si se intoarce, la nivelul placentei celulele fetale primind oxigen si nutrienti. Intre aceste celule fetale se gasesc si celulele stem embrionare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.