Setari Cookie-uri

Prelevarea de celule stem din cordonul ombilical

Medicina a evoluat si in zilele noastre putem folosi celulele stem prelevate la nasterea unui copil pentru tratarea unor boli pe care acesta le poate dobandi de-a lungul vietii.

La nastere cordonul ombilical al copilului este taiat. Sangele din cordonul ombilical si din placenta este prelevat de echipa medicala specializata in vederea pastrarii celulelor stem din acesta. Se poate pastra sangele integral sau se pot separa prin tehnici speciale histologice si de centrifugare celulele stem. Echipa medicala este singura care va decide daca prelevarea sangelui fetal se face inainte sau dupa expulzarea placentei.

Beneficiile pastrarii celulelor stem ci nu a sangelui fetal integral ar fi:
- Sangele procesat contine mai putine globule rosii decat cel integral, putand fi astfel utilizat si pentru alte persoane din familie cu un risc mai mic de incompatibilitate, iar pe de alta parte donatorul celulelor se poate bucura mai mult de acestea pentru ca hemoglobina din celulele rosii i-ar putea fi usor toxica pentru rinichi (pentru ca sangele neproceat contine si mai mult DMSO care distruge hematiile);
- Sangele procesat contine mai putin DMSO, o substanta cu care sunt tratate celulele in procesul de congelare, iar aceasta este toxica in cantitati mari;

Desi riscurile in cazul prelevarii de sange integral de la copil nu sunt mari, totusi sunt mai scazute in cazul procesarii sangelui inainte de congelare.

Cu aproximativ doua luni inainte de nastere este bine sa va interesati despre posibilitatea recoltarii celulelor stem si sa va hotarati unde puteti face aceasta. Cel mai bine este sa va interesati inca din prima luna de sarcina astfel incat sa va monitorizeze chiar medici obstreticieni din echipa de recoltare.

Va sugeram cateva clinici unde se recolteaza celule stem la nastere:
- Clinica Stem Health Unirea
- Clinica Stem Sure
- Clinica Dr. Carauleanu

Sursa: Kidz.ro - Suplimentul pentru mamici by Garbo.

Citeste si alte articole pe kidz, noi iti recomandam:
5 pedepse pentru copiii neastamparati
16 sfaturi pentru a preveni cancerul de san
Napraznicul care stimuleaza fertilitatea

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.