Setari Cookie-uri

Alimentatia corecta a gravidei - informatii de specialitate pentru viitoarele mamici

Sanatatea copilului tau nu este destin! Tu o poti influenta, printr-o nutritie precis adaptata in primele 1000 de zile, incepand inca din perioada sarcinii.

Lipidele sunt grasimile compuse dintr-un ansamblu de elemente denumite acizi grasi. Grasimile pe langa faptul ca furnizeaza energie, au un rol esential in formarea organelor bebelusului, mai ales in formarea creierului. Cu exceptia unor cazuri particulare nu trebuie restrans aportul de grasimi in timpul sarcinii.

Aportul de glucide este necesar pentru a asigura energie. De ce? Glucidele sau zaharurile sunt formate din molecule de glucoza. Glucoza este principala sursa de energie pentru fat. Prin urmare este indispensabil ca gravida sa consume la fiecare masa alimente care contin glucide: paine, paste fainoase, cartofi, gris, legume uscate, prajituri, produse de patiserie, bauturi racoritoare. Viitoarea mamica trebuie insa sa aiba grija sa nu faca abuz.

alimentatia gravidei

Mineralele sunt elemente pretioase deoarece ele contribuie la dezvoltarea si intretinerea oaselor, dintilor, muschilor si creierului.

Citește și:

Fierul este unul dintre ologoelementele esentiale pentru oxigenare. In cursul sarcinii nevoile de fier cresc, atat pentru gravida cat si pentru bebelusul care trebuie sa-si formeze propriile depozite.

Sursele de fier sunt reprezentate de alimente de origine animala (carne, peste, oua) sau vegetale (linte, fasole boabe, fructe uscate, migdale, legume).

Calciul este important pentru oasele bebelusului. Pentru elaborarea scheletului sau si a mugurilor dentari, fatul trebuie sa acumuleze 30 g de calciu. Mama trebuie sa asigure fatului aceasta cantitate de calciu fara a se decalcifia ea. Prin urmare este foarte importanta o dieta bogata in calciu. Cele mai bogate alimente in calciu sunt produsele lactate. Asadar, ideal ar fi ca alimentatia mamei trebuie sa contina cate un produs lactat la fiecare masa.

Printre micronutriente, patru sunt absolut indispensabile unei bune dezvoltari a bebelusului si pentru sanatatea sa:

Citește și:
  • fierul: asigura transmiterea oxigenului intre plamani si ansamblul tesuturilor
  • acidul folic: este necesar formarii si reinnoirii celulelor, prin urmare cresterii viitorului bebelus. Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi (salata, varza, andive, spanac, fasole pastai, anghinare), fructele (pepene, fragi, portocale, kiwi, banane), oleoginoasele (migdale, nuci), branzeturi moi si fermentate, maruntaie, oua, citrice, cereale integrale, ficatul si muschiul mamiferelor. In cantitati mici se gaseste in laptele de vaca si in cel de capra.
  • calciul: este indispensabil dezvoltarii scheletului si dintilor
  • vitamina D: este esentiala pentru asimilarea si fixarea calciului.Sursele de vitamina D sunt: oua, unt, branzeturi, lapte integral, peste gras. Vitamina D este produsa mai ales de piele sub actiunea soarelui.

In concluzie, viitoarea mamica trebuie sa-si asigure o nutritie precis adaptata nevoilor sale pe tot parcusul celor 9 luni precum si nevoilor bebelusului ei de dezvoltare.

Citește și:

Foto: alimentatia gravidei - femeie insaricanta in lan de grau @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.