Pentru a avea o alimentatie corecta in timpul sarcinii, nu trebuie doar sa mananci mai mult, ci important este ce consumi. Chiar daca sunt necesare 300 de calorii in plus pe zi, mai ales in ultimele luni de sarcina, cand fatul creste rapid, acele calorii trebuie sa provina din alimente sanatoase, atent selectionate, pentru a contribui la buna crestere si dezvoltare a copilului.

Dieta mamicii in devenire: bio vs. conventional

Cand esti insarcinata, ceea ce tu manaci si bei reprezinta principala sursa de substante nutritive pentru fat. De fapt, legatura dintre alimentatia ta si sanatatea viitorului copil este mult mai puternica decat se credea. Acesta este un motiv pentru care doctorii considerea ca nici o cantitate de alcool, oricat de mica, nu este sigura in timpul sarcinii.

Alimentele pe care le consumi in plus in aceasta perioada nu trebuie doar sa asigure necesarul caloric, ci trebui e sa fie in acelasi timp o sursa de substante nutritive de care fatul are nevoie pentru a creste. De exeplu, calciul este important in formarea oaselor si dintilor. In timpul sarcinii, alaturi de calciul necesar organismului tau, trebuie sa asiguri si aportul acestui mineral necesar dezvoltarii copilului. La fel, este important aportul crescut ai tuturor nutrientilor, vitaminelor si mineralelor de care aveai nevoie si pana sa fii insarcinata:

- proteinele: necesare pentru cresterea celulelor si producerea de sange, le poti lua din carne de pui, peste, oua, fasole, unt de arahid, tofu;

- carbohidrati: asigura producerea zilnica de energie, se gasesc in paine, cereale, orez, paste, fructe, legume;

- calciu: are un rol important in formarea oaselor si dintilor, in contractia muschilor si in functionarea sistemului nervos; il poti lua din lapte, branza, iaurt, sardine, somon, spanac;

- fierul: necesar pentru producerea de celule rosii si preventia anemiei, se gaseste in carnea rosie, spanac, paine si cereale integrale fortifiate;

- vitamina A: contribuie la sanatata pielii, asigura o vedere buna si este implicata cresterea oaselor; surse de vitamina A sunt morcovii, legume cu frunze verde inchis, cartofii dulci;

- vitamina C: important pentru gingii, dinti si oase sanatoase si pentru absorbtia fierului; cele mai importante surse sunt citricele, varza, broccoli, rosiile, sucurile de fructe cu vitamina C;

Ce branzeturi nu trebuie sa mananci in sarcina
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: