Pentru a avea o alimentatie corecta in timpul sarcinii, nu trebuie doar sa mananci mai mult, ci important este ce consumi. Chiar daca sunt necesare 300 de calorii in plus pe zi, mai ales in ultimele luni de sarcina, cand fatul creste rapid, acele calorii trebuie sa provina din alimente sanatoase, atent selectionate, pentru a contribui la buna crestere si dezvoltare a copilului.
- vitamina B12: importanta pentru producerea de celule rosii si pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos; pentru un aport adecvat trebuie sa consumi carne, peste, pui, lapte; persoanele vegetariene, care nu isi iau aceasta vitamina din dieta, trebuie sa apeleze la suplimente de B12;
- vitamina D: este esentiala pentru oase si dinti, ajuta la absorbtia calciului; se gaseste in lapte, produse dietetice, cereale si paine;
- acidul folic: necesar in formare sangelui, in producerea de proteine si pentru funtia sa enzimatica; alimentele care contin acid folic sunt legumele verzi, fructele, fasolea, mazarea, nucile;
- grasimile: reprezinta principala forma de depozit a energiei; surse de grasimi sunt: carnea, laptele integral, untul de arahide, uleiurile vegetale. Procentul de grasimi din dieta zilnica nu trebuie sa depaseasca 30%
Oamenii de stiinta sunt de parere ca dieta zilnica are o influenta foarte mare asupra sanatatii fatului, chiar dinainte de a ramane insarcinata. De exemplu, o descoperire recenta arata ca acidul folic ajuta la preventia defectelor de tub neural (precum spina bifida) care apar in stadiile initiale de dezvoltare fetala, de aceea e important sa consumi suficient acid folic chiar inainte de a ramane insarcinata si in timpul primelor saptamani de sarcina. Chiar daca exista multe produse care contin acid folic, unele dinte ele fortifiate cu acid folic, precum cerealele, doctorii incurajeaza femeile sa ia suplimente de acid folic inante si in timpul sarcinii, in special in primele 28 de zile.