Setari Cookie-uri

Tot ce ce trebuie sa stii despre riscurile incompatibilitatii Rh

O analiza de baza in sarcina este reprezentata stabilirea grupei sangvine si a Rh-ului. Factorul Rh joaca un rol important in sanatatea noului-nascut si de aceea este necesara precizarea celor doua aspecte cat mai precoce in timpul sarcinii.

O analiza de baza in sarcina este reprezentata stabilirea grupei sangvine si a Rh-ului. Factorul Rh joaca un rol important in sanatatea noului-nascut si de aceea este necesara precizarea celor doua aspecte cat mai precoce in timpul sarcinii.

Ce este Rh-ul?

Grupele sangvine sunt stabilite ca urmare a prezentei sau absentei unor proteine pe suprafata globulelor rosii din sange. Exista patru grupe de sange: A, B, AB si O.

Cele patru grupe pot fi clasificate in plus dupa prezenta unei alte proteine pe suprafata eritrocitelor, care indica factorul Rh. Persoanele care au acesta proteina sunt Rh pozitive iar cele care nu o au pe suprafata globulelor rosii sunt Rh negative.

Majoritatea oamenilor – in jur de 85% - Rh pozitiv. Dar daca o femeie care este Rh negativ si un barbat barbat Rh pozitiv concep un copil, exista posibilitatea instalarii unor probleme de sanatate ale copilului. Copilul care se dezvolta in uterul mamei poate mosteni factorul Rh de la tata, deci va fi Rh pozitiv. Aproximativ juamatate dintre copiii conceputi de o mama Rh negativ si un tata Rh pozitiv vor fi Rh pozitivi.

Citește și:

Incompatibilitatea Rh nu este de obicei o problema pentru o femeie aflata la prima sarcina, pentru ca, daca nu exista nicio malformatie, sangele fatului nu ajunge in circulatia mamei in timpul perioadei de graviditate.

Totusi, in timpul nasterii, sangele fatului poate veni in contact cu sangele mamei. Cand se intampla acest lucru, celulele sistemului imunitar din sangele mamei vor recunoaste proteinele Rh de pe eritrocitele fatului drept o substanta straina si vor produce anticorpi impotriva proteinei Rh provocand distrugerea hematiilor fetale.

Anticorpi anti Rh sunt inofensivi pana la o viitoare sarcina a femeii. Daca unul dintre urmatorii copii vor fi tot Rh pozitivi, anticorpii vor recunoaste aceasta proteina, vor trece in circulatia fetala provocand hemoliza (distrugerea) globulelor rosii fetale si vor produce afectiunea cunoscuta ca boala Rh a nou-nascutului.

Citește și:

Alte cai prin care o femeie gravida Rh negativ poate fi expusa la proteina Rh, includ transfuziile cu sange Rh pozitiv, avortul, sarcina etopica.

Cum este prevenita si tratata boala Rh a nou nascultului?

In trecut, incompatibilitatea Rh era o problema grava ce punea in pericol viata nou-nascutului. Din fericire, progresele semnificative ale medicinei au facut posibile prevenirea complicatiilor si tratarea noilor nascuti cu boala Rh.

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.