Setari Cookie-uri

Tot ce ce trebuie sa stii despre riscurile incompatibilitatii Rh

O analiza de baza in sarcina este reprezentata stabilirea grupei sangvine si a Rh-ului. Factorul Rh joaca un rol important in sanatatea noului-nascut si de aceea este necesara precizarea celor doua aspecte cat mai precoce in timpul sarcinii.

Astazi, cand o femeie acu potential de incompatibilitate Rh este insarcinata, ea va primi in timpul primei sarcini doua injectii cu imunoglobulina Rh. Prima injectie se face in jurul saptamanii 28 si a doua la 72 de ore dupa nastere. Imunoglobulina Rh actioneaza asemenea unui vaccin, prevenind formarea anticorpilor anti proteina Rh in organismul mamei.

Daca femeia a dezvoltat deja anticorpi Rh, sarcina va fi atent monitorizata pentru a evita formarea unor nivele prea mari de anticorpi. Daca incompatibilitatea este severa si copilul este in pericol, medicul va indica o serie de transfuzii speciale prin care sangele copilului cu Rh pozitiv va fi inlocuit cu sange cu Rh negativ.

Ce se intampla daca boala Rh nu este prevenita?

Incompatibilitatea de Rh produce foarte rar complicatii la prima sarcina si nu afecteaza sanatatea mamei. Insa anticorpii Rh dezvoltati la urmatoarele sarcini pot fi periculosi atat pentru mama cat si pentru fat. Boala Rh produce anemie severa, icter, leziuni cerebrale, insuficienta cardiaca la nou nascut. In cazuri foarte grave poate produce moartea fatului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.