Glicemia si sarcina

Glicemia si sarcina

Aproape 1 din 100 de femei aflate la varsta reproductiva sufera de o forma de diabet anterioara sarcinii. Afectiunea preexistenta se deosebeste de forma de diabet aparuta in timpul sarcinii (diabet gestational) atat prin faptul ca nu se remite dupa nastere dar si prin problemele de tratament si control pe care le pune.

Aproape 1 din 100 de femei aflate la varsta reproductiva sufera de o forma de diabet anterioara sarcinii. Afectiunea preexistenta se deosebeste de forma de diabet aparuta in timpul sarcinii (diabet gestational) atat prin faptul ca nu se remite dupa nastere dar si prin problemele de tratament si control pe care le pune. Retail jobs

Majoritatea femeilor cu diabet care raman insarcinate au diabet de tip 1, insulino-dependent, pentru ca acesta forma afecteaza cu precadere adultii tineri. In ultimii ani insa, se constata o crestere a gravidelor cu diabet de tip 2, non insulino-dependent.

Sarcina acestor femei este considerata sarcina cu risc, datorita riscului ridicat de nastere prematura, avort , moartea fatului in uter, nasterea unui copil cu anumite afectiuni. Cu toate acestea, in conditiile unei ingrijiri corespunzatoare pe timpul sarcinii si a unei monitorizari atente a glicemiei, majoritatea femeilor cu diabet preexistent pot avea sarcini fara incidente si pot naste copii absolut sanatosi.

Controlul glicemiei este esential pentru a preveni complicatiile diabetului. Un nivel optim al glicemiei poate reduce o serie de riscuri de sanatate ale fatului si mamei:
• Reduce riscul de avort sau moarte intrauterina. Acestea sunt principalele ingrijorari asupra sarcinii la femeile diabetice. Mentinerea unei glicemii la valori cat mai apropiate de cele normale reduce acest risc si asigura o evolutie normala a sarcinii.
• Reduce riscul defectelor congenitale. Un bun control al glicemiei poate evita aparitia precoce in timpul sarcinii (in primele trei luni) a unor malformatii congenitale grave, mai ales cele care afecteaza creierul, maduva spinarii sau inima.
• Reduce riscul cresterii intruterine in exces. Un control deficitar al nivelului glucozei din sange conduce la traversarea placentei de catre glucoza, urmata de stimularea secretiei de insulina la fat. Aceasta conduce la dezvoltarea exagerata a fatului, ce atinge o greutate la nastere de peste 4kg (macrosom), situatie asociata cu riscuri crescute de sanatate si de traumatism in timpul nasterii.
• Previne complicatiile in randul mamei. O glicemie buna scade riscul hipertensiunii arteriale si a altor complicatii severe. Afectarea oculara din diabet (retinopatia) poate fi tinuta sub control prin urmarirea si controlul nivelului glicemiei.

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri