Setari Cookie-uri

Glicemia si sarcina

Aproape 1 din 100 de femei aflate la varsta reproductiva sufera de o forma de diabet anterioara sarcinii. Afectiunea preexistenta se deosebeste de forma de diabet aparuta in timpul sarcinii (diabet gestational) atat prin faptul ca nu se remite dupa nastere dar si prin problemele de tratament si control pe care le pune.

• Prevenirea altor complicatii ale fatului. Uneori, copii nascuti de mame care au diabet dezvolta hipoglicemie la scurt timp dupa nastere, pentru ca secretia lor de insulina este marita. Controlul glicemiei poate impiedica aparitia acestei complicatii si de asemenea, poate preveni colorarea galbena a tegumentelor si mucoaselor (icterul).

Femeile cu diabet care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa primeasca asistenta medicala si recomandari din partea unui endocrinolog sau diabetolog, a unui nutritionist si a medicului obstetrician care va urmari intreaga evolutie a sarcinii. Acestia vor stabili nivelul tinta al glicemiei care trebuie atins si mentinut cel putin in perioada sarcinii si vor face recomandari privind stilul de viata si schimbarile alimentare necesare pentru controlul glicemiei.

Tratamentul cu antidiabetice orale trebuie oprit si inlocuit cu insulina, atat inainte de cat si in timpul sarcinii, pentru ca medicamentele antidiabetice au efect teratogen si pot produce malformatii fatului. Consulturile prenatale trebuie sa fie mai frecvente decat la gravidele care nu sufera de diabet, pentru a ajusta dozele de insulina si dieta, pe masura ce sarcina progreseaza.

Citește și:

Alte recomandari importante pentru evitarea problemelor in sarcina includ:
• Controlul frecvent al glicemiei. Monitorizarea cat mai frecventa a nivelului de glucoza in sange – chiar si de opt ori pe zi – poate preveni hipo sau hiperglicemia. Este probabil lucrul cel mai important care trebuie facut pentru a promova o sarcina lipsita de riscuri si pentru a preveni complicatiile diabetului.
• Administrarea insulinei sau a medicamentelor dupa sfatul medicului. Pentru ca multe medicamente sunt nocive in timpul sarcinii, orice tratament luat inainde de a ramane insarcinata trebuie evaluat de catre medic. Acesta poate recomanda continuarea, oprirea tratamentului sau utilizarea unor medicametne alternative. De cele mai multe ori medicul poate prescrie insulina in locul antidiabeticelor orale, dat fiind efectul lor teratorgen.
• Atentie la dieta. De cele mai multe ori dieta este esentiala in mentinerea unei glicemii la valori optime. De aceea este important sa se respecte recomandarile nutritionistului sau diabetologului in ceea ce priveste alegerea alimentelor, suplimentelor de vitamine etc.
• Activitatea fizica nu trebuie neglijata. Sarcina nu contraindica o activitate fizica usoara sau moderata, progresiva, zilnica.
• Controalele prenatale. Medicul obstetrician poate recomanda un numar de ecografii prenatale sau alte analize, pentru a monitoriza cresterea si dezvoltarea intrauterina a fatului.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.