Setari Cookie-uri

Mola hidatiforma si avorturile spontane

Mola hidatiforma reprezinta o forma anormala de sarcina, determinata in special de factori genetici, fiind reprezentata printr-o degenerare a vilozitatilor coriale placentare din timpul sarcinii.

Mola hidatiforma reprezinta o forma anormala de sarcina, determinata in special de factori genetici, fiind reprezentata printr-o degenerare a vilozitatilor coriale placentare din timpul sarcinii.

Ce se intampla?

Mola apare in cazul in care fie ovulul este gol, fara material genetic, fie sperima sau spermiile (spermatozoizii) care il fecundeaza prezinta anomalii ale incarcaturii cromozomiale. Asadar, nu va rezulta un embrion viabil, indiferent de caz, datrita lipsei genetice (de la ovul sau de la spermii). Pentru ca materialul genetic nu este complet nici restul tesuturilor gestationale nu se vor dezvolta normal, ele avand ca celule de baza pe cele embrionare. Astfel apare ceea ce se cheama mola hidatiforma sau boala trofoblastica. Mai exact, din vilozitatile placentare care se dezvolta in mod normal reprezentand un fel de vase speciale umplute cu sange menite sa hraneasca embrionul se dezvolta tesuturi anormale, niste vezicule ce cresc rapid in dimensiuni si chiar se pot elimina vaginal (semnul patognomonic de mola, dar care din pacate apare la 10% din paciente), determinand cresterea in dimensiuni peste medie a uterului. Astfel, gravida pare sa fie intr-o luna de sarcina mai mare decat cea reala. Ca sa intelegeti mai bine, aceste vezicule molare se dezvolta precum ciorchinii de strugure. Mola trebuie indepartata de catre medic, punand riscuri datorita posibilitatii de a ramane tesut in uter, tesut molar care adesea poate degenera malign (cancer). Daca nu este depistata si tratata la timp, mola reprezinta una din cauzele avorturilor spontane, de cauza genetica.

Citește și:

Care sunt factorii de risc ai aparitiei molei hidatiforme?

Cei mai frecventi factori de risc ai molei sunt:
- Antecdente de sarcina molara, mai ales daca au fost doua, cu siguranta urmatoarea sarcina este tot molara;
- Varsta: riscul de sarcina molara creste dupa 35 de ani, dar aceasta nu exclude posibilitatea unei sarcini molare chiar si sub varsta de 20 de ani (daca este in adolescenta);
- Antecedente de avort spontan;
- Dieta saraca in beta caroten (provitamina A – prezenta in morcovi de exemplu) dar si alte carente alimentare;
- Tulburari endocrine;
- Disfunctii ale roganelor genitale, boli genitale, tulburari de pH vaginal;
- Factori de mediu: expunere prelungita la frig, regiunea (mola e mai frecventa in Asia de Sud Est, in Africa de Est si in Mexic: 1/200 de sarcini sunt molare);
- Infectii virale si/sau parazitare in antecedente.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.