Setari Cookie-uri

Mola hidatiforma si avorturile spontane

Mola hidatiforma reprezinta o forma anormala de sarcina, determinata in special de factori genetici, fiind reprezentata printr-o degenerare a vilozitatilor coriale placentare din timpul sarcinii.

Care este simptomatologia sarcinii molare?

Din pacate simptomatologia in primul semestru se poate supraune cu cea a unei sarcini normale: greturi matinale, dureri de cap, tulburari in alimentatie, varsaturi, stare de oboseala, urinari frecvente, lipsa menstruatiei, dureri de brta, modificari ale tranzitului intestinal, stare de lesint, tensiune crescuta si sensibiliatte la nivelul snailor etc.

Sunt insa cateva simptome care ar trebui sa ridice semne de intrebare privind normalitatea sarcinii, simptome ce pot sa apara in cazul molei:
- Sangerari vaginale mai mult sau mai putin abundente (de la o picatura pana la hemoragii alarmante);
- Eliminari de tesut molar, ca niste vezicule, aceste eliminari vaginale de vezicule molare constituind semnul patognomonic al bolii;
- Cresterea anormala a uterului, acesta avand dimensiuni mai mari decat cele normale pentru varsta gestationala respectiva.
- Absenta batailor cardiace fetale.
- Traspiratii profuze si intoleranta la caldura
- Alteranta dimensiunilor uterului, acesta scade in dimensiuni, apoi iarasi crste (prin eliminarile vaginale de vezicule molare).

Citește și:

Care sunt riscurile sarcinii molare?

Exista doua tipuri de sarcina molara: competa si incompleta (partiala). Cea incompleta permite dezvoltarea unui embrion (spermiile nu au un material genetic bun), insa acesta prezinta anomalii congenitale incompatibile cu viata. Uneori pot fi doua spermii care fecundeaza ovulul, dezvoltanduse adesea doi embrioni care mor inca din viata intrauterina, sau unul moare si celalalt ramane viabil, dar cu malformatii grave, ori mai sumbru, embrionul normal care ajunge sa fie consumat de cel anormal.

Sarcina completa se caracterizeaza prin absenta embrionului si apare atunci cand ovulul este gol. Prognosticul molei complete este mai putin favorabil fata de cel al molei partiale.

Riscurile molei hidatiforme, in afara celor evidente precum avort spontan, imposibiitatea nasterii unui copil sanatos, anemie prin sangerari masive etc, constau in cele cancerigene. Prin inlaturarea molei de catre medic exista riscul sa raana o parte de tesut molar la nivelul uterului, acesta fiind bine infiltrat fata de o placenta normala care isi creaza propriile mecanisme de eliminare fara riscuri (prin nasterea normala). Acest rest degenereaza adesea in cancer. Daca este depistat la timp, coriocarinomul (forma de cancer cea mai frecventa) poate fi vindecat, daca nu insa, acesta metastaeaza in special la nivelul creierului, ficatului, dar si pulmonar.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.