Din 1900, se stie ca inhibarea ovulatiei este in stransa legatura cu culoarea galbena a pielii si cu sarcina.

Estrogenul produce inhibarea ovulatiei, dar actioneaza si asupra cresterii si grosimii mucoasei cervicale, subtiind captuseala uterului, ceea ce face ca metodele contraceptive hormonale combinate sa aiba o eficienta de 99% atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor si sa permita un interval liber de 12 ore (interval in care putem sa administram contraceptivul daca am omis administrarea la ora programata).

pilule contraceptive combinate Beneficiile contraceptivelor hormonale combinate:


- controlul sarcinii
- reducerea fluxului menstrual
- reducerea durerilor menstruale
Pe langa efectul lor in preventia sarcinilor, contraceptivele hormonale combinate au efect si in ceea ce priveste sangerarile uterine, anovulatia persistenta, insuficienta ovariana, dismenoreea, endometrioza si acneea.

Efectele adverse ale pilulei:

• Greata
• Varsaturi
• Balonare
• Tensiune mamara

Compararea metodelor contraceptive hormonale combinate
Cea mai sigura metoda de contraceptie este contraceptivul hormonal combinat estro-progesteronic. In toate produsele, indiferent de denumirea cu care sunt comercializate, exista acelasi estrogen-estradiol si variate tipuri de progestative de sinteza. Diferenta dintre toleranta la un contraceptiv, reactiile adverse sau indicarea lor ca tratament, in plus fata de efectul contraceptiv, este conferita de cantitatea de estradiol si de caracteristica progestativului.

Generatia a doua de contraceptive contine 30-35 micrograme etinilestradiol iar progestativul este de tip levonorgestrel. Cu cat doza zilnica de estrogen este mai mica, cu atat efectele neplacute si complicatiile se reduc in incidenta. Cele cu 30 micrograme etinilestradiol au risc mult mai mic de infarct miocardic sau accident vascular cerebral decat pilulele de generatia intai. In consecinta, s-a incercat producerea unor formule chimice cat mai aproape de secretia normala hormonala. Generatia a treia de contraceptive continea 20-30 micrograme etinilestradiol iar ca progestative, desogestrel sau gestodene.

La aceste tipuri, s-au diminuat semnificativ fenomenele neplacute, cum ar fi edemele, tensiunea mamara, greturile, varsaturile, cresterea in greutate etc. Ultima generatie, cea mai usor tolerata, confera 15 micrograme etinilestradiol zilnic, fiind cea mai "prietenoasa" formula contraceptiva. Aceasta concentratie este mentinuta zilnic prin aplicarea inelului contraceptiv o data pe luna, intr-un mod foarte simplu. Datorita evitarii pasajului gastric si hepatic, efectele adverse sunt diminuate. Inainte, femeia experimenta modificari ale greutatii corporale; acum, ea nu va resimti nici o modificare a starii ei fizice, odata cu montarea inelului.

Valoarea de 15 micrograme etinilestradiol este cea mai mica doza eficienta de estrogen, pentru ca la 10-12 micrograme, atrofia endometrului conduce la sangerari minore, dar cvasipermanente. Drept urmare, inelul contraceptiv este ultima tehnologie eficienta in contraceptia hormonala combinata. Desi poate parea o metoda locala (femeia isi aplica inelul singura, acasa, simplu), este la fel de eficienta (99%) ca pilula administrata zilnic, oral, avand actiune sistemica. Prin faptul ca inelul contraceptiv determina cel mai mic titru de estrogeni zilnic, acesta protejeaza pacienta de complicatiile sangvine, miocardice etc.

Evolutia contraceptiei a fost foarte rapida, de la doze grosiere, tolerate cu dificultate, pana in prezent, la inelul contraceptiv, microdozat, perfect adaptat nevoilor femeii.

tabel contraceptie hormonala combinata

Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta tinand cont de nevoile fiecarei femei, de stilul ei de viata si de istoricul medical. Inaintea inceperii oricarei metode de contraceptie, trebuie facuta o evaluare completa a starii de sanatate si a factorilor de risc asociati cu respectiva metoda.

Contraceptivele hormonale combinate (pilula, inel, plasture)
nu se recomanda femeilor fumatoare cu varsta de peste 35 de ani, femeilor cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune), cu risc de tromboza sau boli de ficat.




Autor: Ruxandra Dumitrescu, de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, din Bucuresti

  • Kudika

    Dragoș Bucur, gest neobișnuit la prima întâlnire cu Dana Nălbaru: a...

  • Kudika

    3 motive inedite pentru care te vei îndrăgosti de Barcelona

  • Kudika

    Sfaturile terapeuților: de ce să nu neglijezi sănătatea ta mintală

  • Kudika

    Nu ești singură: Mesaje de speranță și optimism pentru zilele în...

  • Kudika

    Top 4 destinații turistice ale României pentru care merită să le...

  • Kudika

    Prevenția, pentru o viață lungă și sănătoasă