Setari Cookie-uri

Comportamentul sexual al tinerilor

Peste 5000 de tineri au beneficiat de educatie pentru viata de familie si dezvoltare personala sub sloganul INDRAZNESTE SA FII MARE!

1. Amanarea debutului in viata sexuala

La ultimul Studiu al Sanatatii Reproducerii realizat in Romania se putea observa o tendinta de amanare a debutului in viata sexuala. Astfel – in 2004 – 26,1% dintre tinerii romani cu varsta sub 18 ani isi incepusera viata sexuala, in timp ce in 1999, 28,4% dintre acestia alesesera sa faca acest pas. Raportat la varsta de 16 ani, un procent relativ mic de adolescenti isi incepusera activitatea sexuala: 7,9% dintre fete si 13,2% dintre baieti.

In prezent, datele arata ca debutul in viata sexuala se realizeaza – in medie – la varsta de 16-17 ani (17,5 ani la fete si 16,1 ani la baieti). In cadrul primului contact sexual, doi din trei tineri au definit relaţia cu partenerii lor ca fiind cea cu un/o iubit(a), insa 13% din tineri (15-24 de ani) au facut pentru prima data sex la prima intalnire, iar 18% dintre elevi au avut prima experienta sexuala la cateva zile dupa prima intalnire.

Citește și:

educatie sexuala a tinerilor

2. Utilizarea metodelor contraceptive moderne la primul contact sexual

In 1999, 40,2% dintre barbati si 28% dintre femei declarau ca au utilizat o metoda moderna de contraceptie la primul contact sexual. In 2004, 64,6% dintre barbati si 44,7% dintre femei utilizasera contraceptia moderna la debutul in viata sexuala.

Cele mai recente date (2011) arata ca 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. In acelasi timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifica acest comportament prin faptul ca acel contact sexual a fost neprevazut (36%) sau prin increderea in partener(a) (28%).

3. Promovarea fidelitatii in cuplu

Cele mai recente date arata ca trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener in ultimele 3 luni. Ingrijorator este ca doar 46% dintre tinerii care au avut relatii sexuale ocazionale au folosit intotdeauna un prezervativ in timpul acestor contacte.

Citește și:

Promovarea fidelitatii in cadrul cuplului reprezinta unul dintre conceptele cheie de urmarit pentru o campanie de prevenire in domeniul sanatatii reproducerii si al sexualitatii. Astfel, limitarea numarului de parteneri reprezinta o modalitate de prevenire a infectiilor cu transmitere sexuala.

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.