Setari Cookie-uri

Nobel 2009: Cat de aproape suntem de viata fara de moarte

Telomeraza, enzima descoperita de cei trei laureati Nobel pentru medicina, protejeaza cromozomii care imbatranesc, anunta Comitetul Nobel, in motivatia postata pe site-ul institutiei, astfel incat tineretea vesnica ar putea deveni dintr-un ideal un fapt real, comenteaza presa internationala.

Telomeraza este o enzima prezenta numai in unele dintre celule, care reface capetele cromozomilor, rezultate in urma diviziunii celulare. Unele dintre celulele care gazduiesc telomeraza sunt cele canceroase care, din aceasta cauza, se inmultesc. Telomeraza este una dintre enzimele a carei inhibitie prezinta cel mai mare potential terapeutic in tratarea cancerului. Aceasta reface capetele telomerilor scurtati in timpul diviziunii celulelor canceroase.

Pe de alta parte, si imbatranirea celulara este cauzata de scurtarea cromozomilor. Astfel, exista un numar limitat de diviziuni, dupa care celula intra in moarte celulara programata si nu mai poate fi inlocuita. Daca s-ar gasi o metoda de introducere a telomerazei in toate celulele corpului uman s-ar ajunge, cel putin in teorie, la tineretea vesnica.

Elizabeth Blackburn, de Carol Greider si Jack Szostak au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pentru cercetarile in domeniul enzimelor si descoperirea enzimei telomeraza, responsabila de imbatranirea si cancerizarea celulelor. [Au fost anuntati laureatii Nobelului pentru Medicina]

Citește și:

Sursa: 9am.ro

Citeste si alte articole pe 9am. Noi iti recomandam:

Sandra revine la viata...in Bucuresti

2,1 milioane de persoane, ucise din 2006 in conflicte armate

Copiii infractori nu raspund penal pentru faptele lor

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.