Setari Cookie-uri

Daca esti fumator - citeste, te rog, aici!

Studiul scoate in evidenta faptul ca nivelul ridicat al consumului de resurse nu se datoreaza doar nevoilor de baza pentru viata de zi cu zi, ci si productiei altor lucruri, in cazul de fata produse extrem de daunatoare sanatatii. In momentul actual, mai mult de 3 sferturi din populatia lumii traieste in tari cu deficit ecologic, conform ultimului raport Living Planet, publicat de WWF in 2008.

Comunicate de presa

Romania ar putea economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sanatate pana in 2020 la fiecare 5500 de romani care s-ar lasa de fumat acum.

tigari • Statul roman cheltuieste in fiecare an milioane de lei pe tratamentul bolilor cauzate de fumat;
• Un roman renunta in fiecare an la un concediu de trei stele pentru tigari; la fiecare 5 ani renunta la o masina noua sau avansul pentru o casa pentru dependenta de nicotina.
• Pana la inceputul lui 2011 Romania s-a angajat sa respecte si sa implementeze masurile Conventiei Cadru OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru Controlul Tutunului menite sa protejeze sanatatea populatiei, limitand atat fumatul in locurile publice cat si publicitatea la tigari.

Concluziile intalnirii de miercuri dintre membrii Comisiei de Sanatate Publica a Senatului si reprezentantii Retelei pentru Prevenirea Fumatului in Romania(RPFR) si a Retelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) arata necesitatea schimbarii cadrului legislativ cu privire la controlul tutunului in Romania.

Citește și:

"Pe langa pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzeaza, trebuie avut in vedere si banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumatorilor. Cei care fumeaza se imbolnavesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere si multe altele implica cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat. Comparand Romania cu alte tari in care, prin masuri legislative aspre precum si programe de consiliere si tratament medicamentos, se incurajeaza renuntarea la fumat, am ajuns la concluzia ca la fiecare 5500 de romani (aproximativ 1 din 1000) care ar renunta la fumat, s-ar economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sanatate in urmatorii 10 ani.

Concluzia este ca din nici un punct de vedere, nici al sanatatii si nici al banilor, Romania nu isi permite costurile fumatului", a declarat Prof. Dr. Florin Dumitru Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie si a Retelei pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Citește și:

In tarile in care s-au adoptat masuri legislative care sa protejeze populatia impotriva efectelor fumatului, s-a observat o scadere semnificativa a numarului de internari cu boli cauzate de fumat si o economie substantiala la bugetul de sanatate. Daca nu se iau masuri de protectie impotriva efectelor fumatului, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza cresterea exponentiala a costului tratarii bolilor cauzate de fumat. In 2010 OMS arata ca anual, la nivel mondial, costul fumatului este de aproximativ 500 miliarde US$ (aproximativ 407 miliarde Euro).

Vizionare placuta


Kudika
31 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.