Setari Cookie-uri

Acum exista: Masina de citit ganduri

Citeam candva un roman SF al lui Alfred Bester, Omul demolat, ingrozindu-ma cum ar fi ca oamenii sa isi poata citi gandurile. Deja imi venea sa rad, dar sa si plang sau sa mor de rusine gandindu-ma cum ar fi ca altii sa inteleaga toate lucrurile ciudate care imi circulau mie prin minte. Ma linistea doar ideea ca daca aceste lucruri ar fi vreodata posibile, cu siguranta nu s-ar realiza cat timp eu as mai fi inca in viata. Ei bine, o veste mi-a cutremurat siguranta: s-a inventat masina de citit ganduri.

Aceasta incredibila inventie are ca scop unul nobil, acela de a ajuta pacientii paralizati si care nu pot vorbi sa comunice totusi cu lumea din jur, ajutandu-i in felul acesta in cresterea calitatii vietii sau chiar in ameliorarea starii de sanatate.

Metoda are o acuratete la fel de incredibila, peste 90%, cel putin pentru cuvintele simple, se pare ca oamenii interpreteaza in acelasi mod un cuvant ca sens in primul rand, ci mai putin ca rostire (aviz limbile diferite). Medicii citati de telegraph.co.uk afirma intr-adevar ca metoda va fi folosita cu scopul ca persoanele paralizate si care nu pot vorbi sa poata comunica.

Masinaria a fost pusa la cale de o echipa de bioingineri care afirma o evolutie rapida si ca vor putea fi citite mai tarziu gandurile oricui. Testarea aparaturii a fost facuta pe oameni care au rostit cuvinte uzuale in timp ce erau concectati la sofisticatul aparat: la revedere, buna, da, nu, mult, putin, mare, mic, foame, sete, nevoie etc. Pentru fiecare cuvant aparatul a inregistrat un grafic anume si bucuria a fost ca acelasi grafic pentru un cuvant putea fi identificat si la celelalte persoane care au rostit ulterior aceleasi cuvinte, deci graficul putea fi interpretat intr-un limbaj.

masina de citit ganduri
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.