Setari Cookie-uri

Despre principala cauza de mortalitate in lume

Boala coronariana ischemica este principala cauza de mortalitate din lume, facand anual mai multe victime decat boli precum cancerul - la fiecare 6 de secunde o persoana sufera un infarct miocardic, iar la fiecare minut un om moare din aceasta cauza.

Cel mai mare studiu de morbi-mortalitate in tratamentul insuficientei cardiace cronice, SHIFT (Systolic Heart failure treatment with the If inhibitor ivabradine Trial) a fost conceput sa evalueze daca ivabradina imbunatateste prognosticul, simptomele si calitatea vietii, atunci cand este
adaugata tratamentului pacientilor cu insuficienta cardiaca si frecventa cardiaca > 70 bpm . Rezultatele acestui nou studiu, SHIFT, au fost prezentate ieri in cadrul Congresului National de Cardiologie din Sinaia si reprezinta primul progres terapeutic major in insuficienta cardiaca din ultimii 0 ani.

SHIFT a inrolat peste 6500 pacienti din 7 de tari, cu insuficienta cardiaca moderat-severa si frecventa cardiaca de repaus peste 70 bpm. Durata medie de urmarire a fost de de luni. Rezultatele au aratat ca tratamentul cu ivabradina reduce obiectivul primar, compus din deces de cauza cardiovasculara sau spitalizare pentru agravarea insuficientei cardiace cu 8%. Ivabradina a redus, de asemenea, riscul de deces datorat insuficientei cardiace cu peste un sfert (6%) si riscul de spitalizare din cauza agravarii insuficientei cardiace cu aceeasi valoare (6%). Aceste beneficii au fost evidente dupa doar trei luni de tratament cu ivabradina, cu toate ca pacientii primeau deja tratament optim conform ghidurilor actuale (beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice sau antagonisti de aldosteron). De asemenea, studiul a confirmat faptul ca tratamentul cu ivabradina are un profil de tolerabilitate buna la acesti pacienti fragili.

Pentru a preveni un deces de cauza cardiovasculara sau o internare pentru insuficienta cardiaca , trebuie sa tratam 6 de pacienti cu insuficienta cardiaca timp de un an de zile. Asa cum a subliniat co-presedintele Comitetului Executiv SHIFT, Prof. Michel Komadja de la Universitatea Pierre & Marie Curie din Paris. "La douazeci de ani dupa inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei si zece ani dupa beta-blocante, avem acum un nou medicament care prelungeste viata pacientilor nostri cu insuficienta cardiaca".

Studiul SHIFT este, de asemenea, primul studiu care confirma in mod clar ca tratamentul cu ivabradina, prin reducerea specifica a frecventei cardiace, reduce riscul de deces sau spitalizare pentru insuficienta cardiaca. Aceasta constatare confirma faptul ca frecventa cardiaca joaca un rol cheie in progresia bolii.

Mai mult, rezultatele acestuia ar putea avea un rol cheie in managementul insuficientei cardiace, implicatiile clinice fiind majore atat pentru pacientii cu insuficienta cardiaca prin cresterea calitatii si prelungirea vietii acestora, cat si pentru sistemul medical prin reducerea costurilor datorate insuficientei cardiace (reducerea numarului si a duratei spitalizarilor).

* In functie de tara, ivabradina este disponibila ca Procoralan, Corlentor, Coralan sau Coraxan

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Octombrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.