Setari Cookie-uri

Primul transplant de celule stem in talasemia majora

Va facem cunoscut ca in Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni in data de 26 octombrie 2010, s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, intaiul de acest fel in tara noastra.

Va facem cunoscut ca in Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni in data de 26 octombrie 2010, s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, intaiul de acest fel in tara noastra.

stem cells Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani – B.D. din judetul Dolj dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an; donatorul familial este sora mai mare a pacientei.

Beta-thalassemia majora este o forma grava de anemie ereditara, care evolueaza fatal in a doua decada de viata in absenta unui tratament adecvat. Se apreciaza ca in Romania exista 350–400 de copii si adolescenti cu aceasta boala.
Inaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii de sange repetate, la intervale medii de o luna si prin tratament chelator al fierului, unul din riscurile majore pentru pacient fiind supraincarcarea tuturor organelor cu fier, care – in exces – este toxic pentru celule.

Singurul tratament definitiv al bolii cunoscut in prezent este transplantul allogeneic de maduva osoasa (de la donator).
Transplantul la bolnavul cu beta-thalassemie are unele particularitati notabile:
  • anterior transplantului, transfuziile trebuie facute cu un grad inalt de compatibilitate, sensibilizarea primitorului (producerea de anticorpi) putand duce la esecul (rejectul) grefei;
  • in momentul efectuarii sale, pacientul trebuie sa fie cu o stare buna a tuturor functiilor organismului, ceea ce depinde de un tratament anterior de foarte buna calitate de chelare a fierului;
  • transplantul se efectueaza in cele mai bune conditii cu maduva osoasa si nu cu celulele stem recoltate din periferie; aceasta presupune anestezie generala administrata donatorului, urmata de recoltarea maduvei osoase prin punctii osoase repetate in oasele bazinului efectuate in sala de operatie;
  • evolutia post- transplant si prognosticul bolnavilor depinde de gradul de afectare a organelor critice - si in primul rand a ficatului; supravietuirea dupa transplant fara semne de thalassemie este de 90% pentru bolnavii cu risc scazut (clasa 1 Pesaro) si doar 66–70 % la cei cu risc crescut (clasa 3 Pesaro) conform datelor EBMT.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Decembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.