Setari Cookie-uri

Primul transplant de celule stem in talasemia majora

Va facem cunoscut ca in Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni in data de 26 octombrie 2010, s-a desfasurat cu succes un transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majora, intaiul de acest fel in tara noastra.

In cazul bolnavei noastre, aceasta s-a clasat in gradul 1 de risc (scazut) gratie tratamentului corespunzator anterior, printr-o buna politica transfuzionala si datorita faptului ca in Romania a fost posibila terapia corecta cu chelatori de fier, dintre care Deferasirox-ul (Exjade) are cele mai bune calitati.

Recoltarea de maduva osoasa s-a efectuat in serviciul ATI si intr-o sala de operatie a Institutului de Cardiologie “C.C. Iliescu “, colectivul roman beneficiind de aportul unui reputat specialist din Israel, Prof. Dr. Reuven Or, de la Spitalul Universitar Hadassah din Jerusalim, caruia ii multumim si pe aceasta cale. Prof. Or a apreciat in mod deosebit calitatea serviciilor medicale din Instititutul Clinic Fundeni, Centrul de Transplant Medular si a manifestat disponibilitatea pentru continuarea colaborarii cu institutia noastra.

Evolutia post-transplant a pacientei este buna, realizandu-se o grefare de 100%, cu normalizarea completa a hemogramei, ceea ce nu mai face necesara dependenta de transfuzii; complicatiile minore si inerente ale parcursului de 2 luni dupa transplant au fost stapanite corespunzator.

Am vrea sa subliniem faptul ca reusita unui transplant depinde de o echipa multidisciplinara care cuprinde nu numai intreg colectivul de medici, asistente medicale si infirmiere din Departamentul de Transplant Medular, ci si numeroase Laboratoare si Clinici, Serviciul de Hemobiologie si Transfuziologie din Institutul Clinic Fundeni; depinde, de asemenea, si de sprijinul logistic continuu al administratiei si Directiei Institutului.

Speram ca aceasta reusita va fi inceputul unui drum aducator de speranta si pentru alti pacienti din Romania cu aceasta boala grava si care pana in prezent nu isi puteau obtine vindecarea prin procedura de transplant medular decat in strainatate.

Comunicat de presa
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Decembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.