Setari Cookie-uri

De la Anu romanii vor avea card national de sanatate

La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate.


EXEMEPLU
- un pacient are nevoie de o reteta de la medicul de familie. Acesta va merge cu cardul medical la medicul de familie, care la randul sau va introduce in sistem si cardul sau pentru a putea accesa informatiile si a elibera reteta.

Nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem.

Asiguratii vor plati numai contravaloarea emiterii cardului, care este estimata la suma de 2 euro.Persoanele asigurate vor avea obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in scopul acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta.

Conform noului act normativ, furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national de asigurari sociale de sanatate, care prezinta acest document la data acordarii respectivelor servicii, in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia.

Persoanele asigurate au obligatia prezentarii cardului national de asigurari sociale de sanatate in vederea acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.
Neprezentarea cardului conduce la acordarea acestor servicii contra-cost, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor cu potential endemo - epidemic.

“Implementarea cardului national de sanatate reprezinta o necesitate pentru eficientizarea sistemului sanitar. Era nevoie demult de un astfel de demers. Prin acest proiect facem de fapt primul pas spre informatizarea sistemului medical care va conduce la disciplina financiara si medicala. Sistemele informatice sunt mult mai sigure decat cele in care se folosesc documente scrise, pe hartie. Daca in prezent, hartiile se plimba de la institutie la alta si pot fi accesate si citite de oricine, in sistemul informatic, doar pacientul si medicul au acces la informatii. Iar daca datele vor fi publice, autoritatile vor avea posibilitatea sa cunoasca cine le-a divulgat, ceea ce este foarte greu de probat in acest moment”, a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Decembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.