Setari Cookie-uri

Bacteriile rudimentare, vinovate de ADN-ul speciilor actuale

Bacteriile si organismele rudimentare care traiau pe Terra au cunoscut un varf evolutiv in urma cu aproximativ trei miliarde de ani, gratie unei "inovatii genetice" intense, ce a condus la aparitia a peste 25% din totalul genelor existente in ADN-ul speciilor actuale de pe planeta.

Aceste "fosile genomice" reconstituite pe computer sugereaza faptul ca, in intervalul cuprins intre 3,3 - 2,8 miliarde de ani in urma, o perioada relativ scurta in istoria planetei, organismele vii de pe Terra au beneficiat de o intensa inovatie genetica, ce a "dopat" biodiversitatea din acea perioada, prin aparitia unei multitudini de specii noi. In timpul acestui interval au aparut 27% din genele actuale, afirma autorii acestui studiu, publicat in revista britanica Nature.

Specialistii americani au descoperit, totodata, ca un numar mare dintre aceste noi gene erau asociate, intr-un mod sau altul, cu oxigenul, in special cu un proces biochimic care coordoneaza "transportul de electroni".

Acesta este un fenomen revolutionar pentru organismele vii din epoca (microbi si plante), deoarece permite miscarea electronilor prin membranele celulare, conducand astfel la aparitia respiratiei, bazata pe admisia de oxigen si absorbtia de energie solara, in cadrul fotosintezei.

Oxigenul a inceput sa se acumuleze in atmosfera terestra abia in urma cu 2,5 miliarde de ani. Acest eveniment a distrus, probabil, un numar mare de organisme incapabile sa respire acest gaz si a fost denumit "marea oxidare" sau "catastrofa oxigenului".

Sursa: 9am.ro

Citește și:

Featured foto by LEDOMSTOCK via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.