Setari Cookie-uri

Chopin suferea frecvent de halucinatii, provocate de epilepsie

Frederic Chopin, decedat in 1849, la varsta de 39 de ani, avea frecvent halucinatii, cauzate de o epilepsie care i-a atins lobul temporal al creierului, potrivit unui studiu al cercetatorilor polonezi, transmite AFP.

Frederic Chopin, decedat in 1849, la varsta de 39 de ani, avea frecvent halucinatii, cauzate de o epilepsie care i-a atins lobul temporal al creierului, potrivit unui studiu al cercetatorilor polonezi, transmite AFP.


Wiki Commons
Ca multi membri ai familiei sale, Chopin, muzicianul romantic prin excelenta, nu se bucura deloc de o stare buna de sanatate. Tusea foarte mult, suferea de infectii pulmonare, avea febra si, spre sfarsitul vietii sale, era chinuit de migrene. Suferea, de asemenea, de depresie.

Potrivit unui studiu al cercetatorilor polonezi - publicat, marti, in Medical Humanities -, moartea sa nu a fost provocata de tuberculoza, cum se credea pana de curand, ci de o fibroza chistica, o boala genetica ce afecteaza plamanii. Aceasta ipoteza nu a putut fi verificata insa, deoarece guvernul polonez a refuzat solicitarea specialistilor de a face un test ADN pe un fragment din inima muzicianului, conservata la Varsovia.

  • Suferea frecvent de halucinatii


Frederic Chopin suferea frecvent de halucinatii. Doi medici spanioli, Manuel Vazquez Caruncho si Francisco Branas Fernandez, de la departamentele de radiologie si neurologie ale Spitalului Lugo (Spania), au vrut sa afle cauza acestor halucinatii. Ei au inceput prin a analiza cartile martorilor din epoca, documente ale apropiatilor, precum cele ale lui George Sand, care i-a fost prietena mult timp.

Intr-o biografie a muzicianului - semnata de Bernard Gavoty, datata 1985 - este prezentat un incident din timpul unui concert privat sustinut la Manchester, in august 1848. Chopin interpreta Sonata sa in si minor, insa s-a indepartat foarte grabit de pian, imediat dupa scherzo. "Am vazut aparand din clape acele creaturi blestemate, ivite intr-o noapte lugubra la o manastire" din Mallorca, a povestit el intr-o scrisoare adresata fiicei lui George Sand.

In Mallorca, in timpul unei calatorii facute cu zece ani mai inainte, George Sand povesteste ca manastirea i se parea lui Chopin "in mare parte plina de teroare si de fantome". Alta data, tot la Mallorca, pe cand ploua tare, Chopin nu facea diferenta dintre vis si realitate si se vedea "inecat intr-un lac", "convins ca este mort", mai spune autorul biografiei, transmite MEDIAFAX.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Ianuarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.