Setari Cookie-uri

Chopin suferea frecvent de halucinatii, provocate de epilepsie

Frederic Chopin, decedat in 1849, la varsta de 39 de ani, avea frecvent halucinatii, cauzate de o epilepsie care i-a atins lobul temporal al creierului, potrivit unui studiu al cercetatorilor polonezi, transmite AFP.

A mai avut si alte halucinatii, in alte circumstante: fantome care il chemau, moartea care batea la usa sa. Cercetatorii au descoperit ca in aceste intamplari exista cateva constante: Chopin isi amintea de halucinatii, de care suferea de cele mai multe ori seara si care coincideau mai ales cu infectiile acute si cu febra. Vizual, ele erau complexe, iar imaginea mortii revenea des.

Punand cap la cap aceste elemente constante, cercetatorii polonezi au concluzionat ca Chopin suferea probabil de epilepsie, focalizata in lobul temporal. Acest tip de epilepsie produce halucinatii vizuale complexe, indraznete, fragmentate si mereu in aceeasi ordine, cateodata insotite de paloare si angoasa, "exact de care spune el ca a suferit".

Dupa ce si-a petrecut primii 20 de ani de viata in Polonia, Frédéric Chopin a parasit tara, in noiembrie 1830, chiar inaintea unei insurectii impotriva Rusiei, si a locuit la Viena si apoi la Paris, unde a murit la 39 de ani, pe 17 octombrie 1849.





Sursa: 9am.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Ianuarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.