Setari Cookie-uri

Spitalele romanesti - Clasificate in cinci categorii de competenta

Spitalele se vor clasifica in cinci categorii de competenta incepand din luna mai, in categoria I intrand unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane, care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt, potrivit unui proiect de Ordin al MS.

Spitalele se vor clasifica in cinci categorii de competenta incepand din luna mai, in categoria I intrand unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane, care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt, potrivit unui proiect de Ordin al MS.

spitale din romania

Ministerul Sanatatii (MS) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Ordin privind metodologia pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta, ce contine criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor.

"Propunerea de clasificare a spitalelor in functie de competenta, precum si cea de reorganizare a sistemului spitalicesc, fac parte din strategia Ministerului Sanatatii de a infiinta unitati sanitare cu nivel I de competenta. In forma de organizare existenta in prezent, pacientii nu pot beneficia de tratament intr-un spital cu nivel de competenta foarte inalt deoarece niciun spital nu poate sa obtina aceasta categorie. Este necesar ca, cel putin in cele sase centre universitare de traditie din tara sa putem organiza astfel de unitati", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, citat intr-un comunicat al MS.

Daca proiectul Ministerului Sanatatii va fi aprobat, incepand din luna mai spitalele se vor putea clasifica in cinci categorii de competenta.

Astfel, potrivit propunerilor Ministerului Sanatatii, spitalele de categoria V - cu nivel de competenta limitat - sunt unitatile care asigura, dupa caz, servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, intr-o singura specialitate sau servicii paleative.

  • In categoria spitalelor de categoria IV - cu nivel de competenta bazal - vor intra unitatile care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.
  • Spitalele de categoria III - cu nivel de competenta mediu - vor fi unitatile care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi au sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.
  • In categoria spitalelor de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) - cu nivel de competenta inalt - vor fi cuprinse unitatile cu nivel inalt de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Acestea vor deservi populatia judetului din aria lor administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe.
  • Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil) - nivel de competenta foarte inalt - vor fi unitatile cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt. Acestea vor asigura asistenta medicala la nivel regional si vor deservi populatia judetului din aria lor administrativ-teritoriala, precum si din alte judete.
Spitalele de urgenta vor fi clasificate in continuare in baza prevederilor din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1764/2006, pentru a pastra functionalitatea sistemului national de urgenta, au precizat reprezentantii MS.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.